latinica  ћирилица
19/06/2022 |  10:31 | Аутор: ТАНЈУГ

Француска: Почео други круг парламентарних избора

У Француској је јутрос у 08.00 часова почело гласање у другом кругу парламентарних избора, на које двије најјаче политичке групације, коалиција окупљена око предсједника Емануела Макрона и љевичарски савез Жан-Лика Меланшона, улазе са готово истим бројем гласова освојених у првом кругу.
Избори у Француској (Фото: EPA-EFE/Stephanie Lecocq) -
Избори у Француској (Фото: EPA-EFE/Stephanie Lecocq)

Према истраживању агенције Елаб, коалиција шефа државе Емануела Макрона "Заједно" могла би да освоји између 255 и 295 мандата у скупштини која има 577 мјеста, а левичарска коалиција Нупес Жан-Лика Меланшона између 150 и 200 посланичких мјеста, што је велики скок у односу на претходне изборе.

Најављује се да ће први изборни резултати бити објављени један сат по затварања биралишта, око 20 часова, пренијела је ТВ Франс 24.

Више од 25 милиона регистрованих бирача, односно 52,49 одсто од укупно 48,5 милиона у Француској, одлучило је да не изађе на изборе у првом кругу парламентарних избора, што је била рекордно ниска излазност, наводи ТВ Франс 24.

Оцјењује се да временски услови могу бити фактор када је ријеч о данашњој излазности бирача, јер је Француска на удару раног таласа рекордних врућина.

Француска метеоролошка служба упозорава на температуре које никада раније нису биле забиљежене у јуну.

Метеоролози предвиђају је да ће се у већем дијелу континенталне Француске жива у термометру кретати од 35 до 40 степени Целзијуса, а у дијелу од југозапада до централних делова Француске очекује се чак између 40 и 42 степена Целзијусових.