latinica  ћирилица
19/06/2022 |  11:30 | Аутор: СРНА

Галијашевић: У Украјини су плаћеници из реда вехабија, муџахедина и паралелних џемата

Експерт за тероризам и безбједност Џевад Галијашевић рекао је Срни да БиХ, осим Оружаних снага, има и паралелне оружане снаге такозваног муслиманског братства, које су под контролом САД и Велике Британије и које су бројније и бруталније од регуларних војних снага.
Џевад Галијашевић - Фото: РТРС
Џевад ГалијашевићФото: РТРС

- То је вехабијска војска, војска некадашњих муџахедина, бивше Активне исламске омладине, војска из такозваних паралелних џемата, инструктора и повратника из Гвантанама. Сви ти људи учествују у организовању и слању плаћеника са маргине друштва, односно бошњачку сиротињу, да гине на страним ратиштима, ево сада и у Украјини - упозорава Галијашевић.

Он је потврдио да су подаци да је у Украјини убијен 51 плаћеник из БиХ, које је ових дана објавила званична Москва, достављени још 16. априла путем војног аташеа у Амбасади БиХ у Москви.

- Ријеч је о 167 ратника, а тада су била само 24 погинула и 17 их се вратило. Сада видимо да број погинулих расте и да су руски подаци засновани на прецизним идентификацијама и личним документима који су пронађени на лицу мјеста код поменутих лица - прецизира Галијашевић.

Он сматра да у БиХ није завршен процес истрага ни са сиријског ратишта, тако да неке "ограде" појединих званичника из Сарајева у вези са такозваним "псима рата" из БиХ не стоје.

- Тамо је, према сазнањима наших званичних служби, отишло око 500 држављана БиХ, а можда их је било још око 500 за које не постоје званични подаци, јер су одлазили са различитих дестинација - додаје Галијашевић.

Галијашевић је подсјетио да је од тог броја у БиХ процесуирано свега око 50 лица, додајући да се сада тај недовршени посао наставља на украјинском ратишту .

Он је оцијенио да се проблем одласка ових људи огледа у нераду безбједносних структура у БиХ, прије свега Обавјештајно-безбједносне агенције /ОБА/, која по овом питању није предузела ниједну радњу, нити је на било који начин умирила становништво.

- Зашто је за БиХ најважнија експортна дјелатност извоз терориста и плаћеника? Зашто извозимо наоружање, муницију разних калибара и војну опрему у вриједности од око 200 милиона КМ? Зашто извозимо око 50 милиона минско-експлозивних средстава? - пита Галијашевић.

Он каже да профил ратника извезених из БиХ у Украјину показује да није ријеч о генералима или војним стручњацима који би држали предавања о војним техникама одбране или напада, већ је ријеч о извозу бруталних убица са искуством ратовања у исламском свијету, у урбаним условима у којима се злоупотребљава цивилно становништво, које трпи велика страдања, што је било видљиво у Алепу.

- Ми имамо и велику војну формацију на ратишту у Сирији, у Идлибу, коју предводи Нусрет Имамовић, а кога траже УН, јер га је Савјет безбједности ставио на листу санкција, као и Интерпол из БиХ који је објавио потјерницу, али без фотографије - наглашава Галијашевић.

Руски извори, истиче Галијашевић, помињу 51 убијеног плаћеника, од њих укупно 167 из БиХ, али Руси помињу и број плаћеника који су у Украјини под контролом САД, а дошли су са сиријског ратишта, из такозваног "трансеуфрата".

Министарство одбране Русије објавило је да је у Украјини убијен 51 плаћеник из БиХ.

Према извјештају, од 24. фебруара из БиХ је у Украјину стигло 167 плаћеника, напустило је 46, а преостало их је 70.

Денис Хаџовић, шеф кабинета министра спољних послова у Савјету министара Бисере Турковић, тврди да су информације из руског Министарства одбране "једностране" и да "нема званичне потврде ове вијести".