latinica  ћирилица
19/06/2022 |  11:33 | Аутор: СРНА

Србија има довољно пшенице за цијели Балкан

Министар пољопривреде Србије Бранислав Недимовић рекао је да ће овогодишњи принос пшенице у Србији бити бар три милиона тона, што је довољно за цијели Балкан, а да ће принос јечма бити бољи од десетогодишњег просјека.
Бранислав Недимовић - Фото: ТАНЈУГ
Бранислав НедимовићФото: ТАНЈУГ

- Србија потроши 1,3 до 1,5 милиона тона пшенице, а остало иде у извоз - рекао је Недимовић.

Он каже да Србија, с обзиром на огромне потресе на свјетском тржишту хране, мора да води рачуна, те напоменуо да су цијене основних животних намирница у земљи замрзнуте још десетак дана.

- Ситуација није наивна. Ово што се сада дешава на тржишту хране у свијету је дјечја игра у односу на оно што ће бити за шест мјесеци или годину дана. Није било сејтве у дијеловима Украјине, питање је да ли ће бити жетве, а Русија је забранила извоз кукуруза и пшенице - рекао је Недимовић.

Недимовић је нагласио да је потребна потпуна будност свих институција и подсјетио да су донесене тромјесечне квоте за извоз.

- Морамо да балансирамо, не смије да се догоди да буде да смо произвели, а ми да немамо. У Србији мора да буде свега и да имамо довољно за комшије у Отвореном Балкану - рекао је Недимовић за РТС.

Коментаришући цијену малина, Недимовић је рекао да откупна цијена никад није била већа - 600 динара у ваљевском и шабачком крају, гдје се прво бере малина.

Недимовић је рекао и да је Србија извезла више јагода у Русију у претходних мјесец дана, него у истом интервалу прошле године, када није било рата.

- Роба иде до Русије преко Турске и неких балтичких земаља, а отклоњен је и проблем са извозом јабука - навео је Недимовић.