latinica  ћирилица
19/06/2022 |  11:49 | Аутор: СРНА

Пожари на Хвару и Брачу под контролом, опасност од појаве нових

Пожари на острвима Брач и Хвар су под понтролом и више нема отвореног пламена, док је индекс опасности од шумског пожара велики за подручје Далмације, саопштено је данас из Хрватске ватрогасне заједнице.
Пожар на Брачу, архив (Фото: EPA/STR CROATIA OUT) -
Пожар на Брачу, архив (Фото: EPA/STR CROATIA OUT)

- Пожар на подручју Пучишћа на Брачу који је избио јуче, под контролом је ватрогасаца. Током ноћи радило се на санацији рубова пожаришта са укупно 55 ватрогасаца и 12 ватрогасних возила, а пожаром је захваћено ниско растиње и борова шума на процијењеној површини од 20 хектара, као и један привредни објекат - наведено је у саопштењу.

И пожар на Хвару на подручју Питве, којим је захваћено ниско растиње, макија, маслиници и борова шума на процијењеној површини од 20 хектара, под контролом је ватрогасаца.

У саопштењу се напомиње да у гашењу учествују припадници добровољних ватрогасних друштава Јелса, Стари Град и Хвар који су током ноћи радили на санацији рубова пожаришта са укупно 14 ватрогасаца и шест ватрогасних возила, а током јутра организована је додатна помоћ ватрогасних снага Имотског и Ловрећа.

И даље је дјелимично активан пожар на отвореном простору на подручју Жрновнице, унутар подручја бивше војне базе.

- Пожаром је захваћено ниско растиње, макија и борова шума на тренутно процијењеној површини од осам хектара на мински сумњивом терену - додаје се у саопштењу.

Из Хрватске ватрогасне заједнице су нагласили да је индекс опасности од шумског пожара велики за подручје Далмације, посебно за подручје Сплитско-далматинске жупаније гдје је врло велики.