latinica  ћирилица
19/06/2022 |  12:16 ⇒ 12:51 | Аутор: СРНА

У Бањалуци представљена "Нушићијада"

У Бањалуци је данас промовисан Фестивал хумора, културе и забаве под називом "Нушићијада", који ће бити одржан од 26. до 28. августа у Ивањици у организацији Туристичке организације из те општине у Србији.
Бањалука - промоција "Нушићијаде" - Фото: СРНА
Бањалука - промоција "Нушићијаде"Фото: СРНА

Вршилац дужности директора Туристичке организације Ивањица Јанко Грбић рекао је новинарима да је ово 13. обновљена "Нушићијада" и да ће ове године бити одржана под слоганом "Више од фестивала".

Он је додао да ће овом манифестацијом, између осталих садржаја, бити обиљежено и 45 година телевизијске серије "Више од игре", која је снимана у Ивањици, а присуствоваће и глумци из ове серије, као и бројни извођачи у оквиру музичких фестивала.

- Ово је врло значајан културни фестивал и у три фестивалска дана чаршија се преображава у период са краја 19. и почетка 20. вијека. Ова манифестација је проглашена за једну од пет најбољих манифестација од Туристичке организације Србије тако да је ово значајан културни фестивал и за Ивањицу, али и Србију - навео је Грбић.

Глумац београдског Позоришта на Теразијама Милан Милосављевић, који 13 година игра лик великана српске комедиографије Бранислава Нушића - заштитно лице "Нушићијаде", нагласио да је ово једна од ријетких манифестација која није такмичарског духа, него је фестивал хумора, сатире, шале.

- Фестивал промовише првенствено глумачки сектор. Трудимо се да буде глумачки уз доста музике, шале. Мислим да нема позориша у Србији које није гостовало у ових година на "Нушићијади" - навео је Милосављевић.

Он је нагласио да ово није фестивал само Иванићана или Србије, него и региона и да желе да представе овај фестивал и шире као фестивал ведрог духа, без политичких конотација, предрасуда и сличног.

Промоцији фестивала је присуствовао и генерални конзул Србије у Бањалуци Милош Вујић.