latinica  ћирилица
19/06/2022 |  14:57 | Аутор: СРНА

Ђокић: Значајно што је Русија потврдила спремност да помогне српски народ и Српску

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да је за Републику Српску од посебног значаја то што се и на посљедњем састанку српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и предсједника Русије Владимира Путина још једном потврдила повезаност између између руског и српског народа.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

- Посебно је значајно што је потврђена спремност велике Русије да помогне пријатељски српски народ и Републику Српску, тиме што је још једном потврђено да остају досљедни свему ономе што је дио ранијих политичких договора у погледу економске сарадње између нас и Русије, као и политичке и сваке друге сарадње која се развија дуги период" -изјавио је Ђокић Срни.

Он је додао да су увијек од посебног значаја били сусрети које је Додик имао и раније, а посебно сада, у овој години, за укупне односе између Републике Српске и Русије.

- Посебно то треба ставити у контекст најновијих догађања у којима се нашла Русија и којима је била изложена - навео је Ђокић.

Он је напоменуо да при томе мисли на врло сложене геополитичке услове "који су ту земљу покренули да мора начинити такве кораке у заштити својих геостратешких, политичких и сваких других интереса".

- Када два предсједника ставе печат на све напоре које ми чинимо, свака активност коју ми проводимо добија на тај начин већи значај - нагласио је Ђокић.

Према његовим ријечима, за Републику Српску је од посебне важности то да је и на скупу у Санкт Петербургу потврђено да цијена гаса за све ове године остаје непромијењена и да ће вјероватно услови уговарања гаса за наредну 2023. годину бити слични постојећим, а то значи погодност за Републику Српску и Федерацију БиХ.

- Мислим да из такве оријентације коју има Русија према нашем простору треба и даље да извлачимо поуке и да будемо и даље држава и простор који је спреман на сарадњу са Русијом и да се не односимо негативно према Русији као што то чине неки други у нашем окружењу - рекао је Ђокић.