latinica  ћирилица
19/06/2022 |  15:25 ⇒ 16:28 | Аутор: СРНА

Милуновић: Срби да буду на истој страни када је ријеч о удруживању у војно-политичке савезе

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је данас да је важно да Република Српска слиједи спољну политику Србије када је ријеч о удруживању у било који војно-политичких савез.
Душко Милуновић - Фото: РТРС
Душко МилуновићФото: РТРС

Милуновић, који је присуствовао свечаној скупштини Уједињених ветерана Републике Српске и Србије у манастиру Светог Николаја Српског у Соко Граду, поручио је да је Мачков камен мјесто традиционалног скупа и опомене да Срби морају да буду на истој страни када је ријеч о удруживању у војно-политичке савезе.

Он је подсјетио да се на Мачковом камену 1914. године одвијала једна од великих битака у Првом свјетском рату, гдје је српска војска поразила аустроугарску, уз велике губитке.

- Више од 8.000 Срба је ту погинуло, а око 30.000 Аустроугара је избачено из строја. Они долазе ту и одају почаст погинулим и помен, чувају сјећање на велике хероје српске - рекао је Милуновић Срни.

Он је указао на, како је рекао, горку историјску чињеницу да су тадашња БиХ и Хрватска биле у саставу Аустроугарске монархије која је мобилизовала Србе и слала их овдје, на своју браћу.

Милуновић је напоменуо да је важно, посебно у овим тешким временима, да Српска слиједи спољну политику Србије када је ријеч о удруживању у било који војно-политички савез.

- Морамо да слиједимо ту политику, како нам се не би случајно десило да будемо у некаквом савезу који ће, евентуално, сутра да нападне Србију и да се та историја понови - рекао је Милуновић.

Он вјерује да до тога неће доћи, а да је савезништво које је склопљено између удружења ветерана Републике Српске и Србије потребно да се Срби што више зближе и покажу да су једно.

- Да покажемо да смо заједно и да Дрина, свакако, не смије да буде граница која раздваја, мада се то често дешавало у историји, него да је она управо кичма једног бића које мора да слиједи интересе сопствене српског народа и не смије никада да један од тих дјелова остане изолован - рекао је Милуновић.

Он је рекао да је Скупштина Удружења ветерана Републике Српске и Удружења Ветерана Србије донијела одлуку о заједничком раду, као и да је донесена одлука о прикључењу Савезу удружења бораца Србије.

- Они ће наставити свој рад и договорили су своје активности, како у Србији, тако и у Републици Српској. Њихове активности биће усмјерене да развију те односе и укључе што већи бој бораца и ветерана да његују традиције ослободилачке српског народа кроз историју, те да се брину о статусу и положају, како у Србији, тако и у Српској - рекао је Милуновић.