latinica  ћирилица
19/06/2022 |  16:52 ⇒ 16:54 | Аутор: СРНА

Линта: Загреб и Сарајево не желе повратак Срба

Прогнани Срби са подручја Хрватске и Федерације БиХ ни након 27 година од завршетка рата не могу да остваре имовинска, статусна и друга права која су имали прије сукоба, а у Загребу и Сарајеву нема политичке воље за обезбјеђивање њиховог одрживог повратка, оцијенио је предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта поводом Свјетског дана избјеглица.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Линта сматра да је кључно да Влада Србије покрене суштински дијалог са званичним Загребом и Сарајевом и да, ако је потребно, буду формиране и међудржавне комисије како би се дошло до свеобухватних, правичних и трајних рјешења.

Темељ тог дијалога, према његовим ријечима, треба да буде Бечки споразум о сукцесији, односно, Анекс Г тог споразума, у којем је наведено да свим грађанима и правним субјектима морају бити враћена и заштићена права која су имали на дан 31. децембар 1990. године, а да се сви уговори склопљени под притисцима и пријетњама морају бити проглашени ништавним.

Он је подсјетио да је из Хрватске протјерано више од пола милиона Срба, колико и из ФБиХ, али да се мали број њих вратио на своја огњишта.

- Процјена је да ће попис становништва у Хрватској показати да у тој земљи не живи више од 150.000 Срба, док их је прије рата било више од 700.000, док у ФБиХ живи око 50.000 Срба - рекао је Линта.