latinica  ћирилица
19/06/2022 |  17:19 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

Да ли оружје произведено у ФБиХ завршава на украјинском ратишту? (ВИДЕО)

Стручњак за борбу против тероризма Џевад Галијашевић упозорава да оружје и муниција, произведени у фабрикама намјенске индустрије у ФБиХ, посредством америчке компаније Ховел машин, завршавају у Украјини.
Оружје - Фото: илустрација
ОружјеФото: илустрација

Галијашевић каже да не постоје контроле гдје завршава то наоружање.

Још раније је Зденка Џамбас, делегат у Клубу Хрвата федералног Дома народа, затражила од федералне владе званичну информацију о предузећима у намјенској индустрији, врсти оружја коју производе и гдје га извозе.

Под заштитом НАТО-а, мимо регуларних канала који подразумијевају сагласности више министарства и агенција на нивоу БиХ, оружје и муниција из фабрика у Новом Травнику, Горажду, Бугојну, Коњицу, излази из БиХ - тврди Галијашевић. Упитан је, каже, инспекцијски надзор, а тиме и могућност да се утврди крајња дестинација наоружања.

- Извоз оружја или злоупотреба у међународној трговини наоружања и војне опреме која иде преко америчке фирме, да то оружје у ствари не одлази у САД, него практично преко Србије и Румуније долази у Украјину авионским превозом - каже Галијашевић.

Комплекс намјенске индустрије у ФБиХ је под контролом бошњачких структура. Након изјава високих званичника СДА да производе оружје за, не дај Боже, и јавног хвалисањама модерним пушкама сопствене производње и Хрвати су изразили забринутост шта све све производи и гдје извози.

- Чим прије се све сазна и отворе карте и буде транспарентно, онда неће бити сумњи ни код вас у Републици Српској, али ни код мог нарада у ФБиХ који с намјенском индустријом нема ништа - рекла је Зденка Џамбас, делегат у Клубу Хрвата парламента ФБиХ у емисији "Печат", новембра 2021. године.

Само у 2020. години БНТ Нови Травник продао је 150 бестрзајних топова калибра 82 мм и самоходну хаубицу 150 мм, приходујући близу 940.000 евра. Исте године ТРЗ Хаџићи је Словачкој продао ручне ракетне бацаче и минобацаче различитих калибара зарадивши 620.000 евра. Пушке и сигнални пиштољи из Горажда извозиле су се у Швајцарску, Аустрију и Шведску, а ручне бомбе из Бугојна у Турску. Подаци за 2021. године нису доступни јавности.

- То показује, да та намјенска индустрија није за потцијенити са становништа њене улоге на ратитштима. Не постоји озбиљан надзор над количином произведеног оружја и његовог складиштења. Надзор се појављује тек када треба да пређе границу - истакао је Галијашевић.

- Оружје се увијек производи за не дај Боже, не знам никога ко га производи да би се играо кући с њим. Систем контроле је битан да можемо да пратимо гдје се налази и ко су крајњи корисници - рекао је Славенко Ристић, власник компаније Технички ремонт Братунац.

Колико год забрињава могућност да произведено оружје из ФБиХ посредним путевима завршава у Украјини, још више брину сигнали из Интерпола и званичне Москве да оружје које са свих страна стиже у Украјину завршава на Балкану, па и у БиХ. Из Тужилаштва БиХ поручују да немају података који би потврдили те наводе.