latinica  ћирилица
19/06/2022 |  19:11 | Аутор: СРНА

Словенија: Нема горива на многим пумпама

У многим мјестима у Словенији грађани данас нису могли да наточе гориво на пумпама, а проблеми постоје код свих добављача.
Бензинска пумпа - Фото: РТРС
Бензинска пумпаФото: РТРС

Нестанак горива је пријављен на бензинским пумпама ОВМ, Петрола и МОЛ, преносе словеначки медији.

Штајерска, Помурје, Прекмурје, Горња Савињска Долина, Илирска Бистрица, Велење, Јесенице, Камник, Нова Горица, Горишка брда само су нека од мјеста у којима нема горива.

Грађани по доласку на пумпу добијају поруку да горива тренутно нема на залихама због повећане потражње.

У Петролу увјеравају грађане да је паника непотребна, јер имају довољне залихе и да нема страха од несташице.

- Проблеми се јављају широм Словеније - рекла је Бригита Зорец из Петрола и додала да је паника непотребна и да су прекиди у снабдијевању грађана само краткотрајни.

Она је навела да су због повећане продаје већ повећали залихе на продајним мјестима, а снабдијевање је због викенда логистички отежано, што доводи до кашњења у испоруци.

Надлежни сматрају да грађани реагује на најављено повећање цијена горива и гомилају залихе.

Осим тога, повећана потражња је због викенда и повећаног транзита кроз Словенију.

Премијер Роберт Голоб изнио је прошле недјеље прве приједлоге за ублажавање кризе, што је један од приоритета нове владе на почетку мандата.

Влада ће, како је рекао, поново увести регулацију маржи трговаца на бензинским пумпама ван аутопутева и објавити марже и цијене на аутопутевима. Режим ће ступити на снагу 21. јуна и трајаће 12 мјесеци.

- Новим мјерама ће цијене горива у Словенији бити сличне цијенама у Хрватској ван аутопутева - рекао је Голоб и додао да ће бити ниже од цијена у Аустрији и Италији.

Медији су пренијели да ће, према улазним параметрима, цијена бензина од 95 октана наредног уторка достићи око 1,74 евра по литру, а цијена дизела 1,81 евра.