latinica  ћирилица
19/06/2022 |  20:24 | Аутор: СРНА

Склапање споразума БиХ и Британије имало би штетне посљедице по Српску

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Душица Шолаја рекла је да су институције Републике Српске дале мишљење да би склапање споразума о партнерству, трговини и сарадњи између БиХ и Велике Британије под датим условима имало штетне посљедице по Републику Српску.
Душица Шолаја - Фото: РТРС
Душица ШолајаФото: РТРС

Шолаја је за Одлуку о покретању поступка за вођење преговора ради закључивања споразума о партнерству, трговини и сарадњи између БиХ и Велике Британије, коју је без консензуса усвојило Предсједништвио БиХ 8. јуна и о којој ће се сутра изјаснити Народна скупштина, рекла да су министарства Републике Српске указала на проблеме у вези са тим споразумом.

Она је навела да је Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу указало на неколико проблема који би се потенцијално могли јавити када је ријеч о вођењу преговора о закључењу споразума, као и да су на неке од проблема указали и Министартсво пољопривреде, шумарства и водоприведе, те Министарство трговине и туризма Српске.

- Битно је разумјети да је ту ријеч о врло озбиљним и конкрентим стварима. Мишљење које је дало Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде говори да би закључивање оваквог споразума штетило пољопривредним произвођачима и прехрамбеној индустрији у Српској, јер, између осталог, предвиђа и бесцарински увоз одређених производа - изјавила је Шолаја.

Она је додала да би према мишљењу тог министарства, предвиђеним бесцаринским увозом била нанесена директна штета произвођачима.

Шолаја је нагласила да о одређеним питањима нису консултоване институције Републике Српске, да те институције Српске нису предвиђене у одређеним групама које би водиле преговоре, што значи да би Српска у процесу вођења разговора с циљем закључења споразума била изостављена.

Према њеним ријечима, међу спорним стварима је и то што се "Република Косово" третира без навођења у фус ноти да је према Резолуцији УН 1244.

Народна скупштина одржаће сутра сједницу на захтјев српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика како би се изјаснила о Одлуци о покретању поступка за вођење преговора ради закључивања споразума о партнерству, трговини и сарадњи између БиХ и Велике Британије, коју је без консензуса усвојило Предсједништвио БиХ.

Додик је ту одлуку, усвојену 8. јуна, прогласио веома штетном по виталне интересе Републике Српске и позвао народне посланике да се изјасне.