latinica  ћирилица
19/06/2022 |  21:57 ⇒ 20/06/2022 | 07:44 | Аутор: РТС

Макрон без апсолутне већине у француском парламенту; Историјски резултат за Ле Пен

Коалиција "Заједно" предсједника Емануела Макрона је на путу да изгуби апсолутну већину у француском парламенту.
Избори у Француској (Фото: EPA/YOAN VALAT) -
Избори у Француској (Фото: EPA/YOAN VALAT)

Према првим пројекцијама, освојила је 224 мандата. љевичарска коалиција "Нупес" Жан-Лик Меланшона добила је 149 мјеста. Историјски резултат за "Национално окупљање" Марин Ле Пен са освојених 89 мандата, јављају француски медији.

Грађани Француске гласали су данас у другом кругу парламентарних избора. Гласало се за кандидате за 577 посланичких места.

Уколико се овакве пројекције остваре и по објављивању коначних резултата избора, "Заједно" више неће бити у могућности да сама гласа о приједлозима закона које је усвојила влада, јавља париски Монд.

Нова народна еколошка и социјална унија (Нупес) Жан-Лик Меланшона освојила је 149 мандата у парламенту који броји 577 посланичких мјеста и тако ће постати главни опозицини чинилац француске скупштине.

"Национално окупљање" Марин ле Пен остварило је у другом кругу избора историјски резултат са освојених 89 мандата у парламенту, наводи се у првим проценама института Ипсос-Сопра Стериа, преноси Монд.

Коалиција Републиканаца освојила је 78 посланичких мјеста.

Према првим резултатима, на основу 73 одсто обрађеног гласачког маетријала, коалиција "Заједно" освојила је 36,11 процената гласова, објављено је на сајту француског министарства унутрашњих послова.

Љевичарска коалиција "Нупес" освојила је 27,4 одсто гласова.

На трећем мејсту је десничарско Национално окупљање са 21,51 одсто гласова. Четврти су Републиканци са 8,04 одсто гласова, наводи француско Министарство.

Коалиција "Заједно" најављује коалицију са умјеренима

Француска влада ће се обратити свим умјереним странкама како би се оформила већина у парламенту, након што је коалиција "Заједно" предсејдника Макрона изгубила апсолутну већину, саопштила је портпаролка француске владе Оливија Грегоар.

- Обраћамо се онима који желе да воде земљу напред - навела је Грегоар, преноси Ројтерс.

Меланшон поздравља пораз Макрона, Ле Пенова позива на јединство

Жан-Лик Меланшон поздравио је, реагујући на резултате избора, "тотално разбијање председничке странке".

- Нико нема већину. Француска се изјаснила и мора се рећи недовољно, јер је ниво апстинената и даље превисок, што значи да велики дио Француске не зна где да се окрене, тако да су три блока на сличном нивоу - навео је Меланшон.

Лидерка крајње деснице Марин ле Пен изјавила је да ће настојати да уједини све "патриоте", укључујући и љевичаре.

Први круг избора, који је одржан 12. јуна, обележила је рекордно мала излазност од 47,7 одсто.