latinica  ћирилица
20/06/2022 |  07:28 ⇒ 08:54 | Аутор: РТРС

Почео Петровдански пост (ВИДЕО)

За вјернике Српске православне цркве данас је почео Петровдански пост, који се још назива и Апостолски, јер је посвећен првенствено Светим Апостолима Петру и Павлу, али и другим апостолима.
СПЦ (Фото: TANJUG/ ZORAN ZESTIC) -
СПЦ (Фото: TANJUG/ ZORAN ZESTIC)

Петровдански пост завршава на празник Светих апостола Петра и Павла, 12. јула.

Прва свједочанства ο овом посту имамо код Светог Атанасија Великог. У Александрији, Антиохији и у Јерусалиму, овај пост везao се за Духове, а не за празник Светих Апостола Петра и Павла и трајао је једну седмицу.

Касније је овај пост постао припремни пост за празник Светих Апостола и његово трајање је постало зависно од Васкрса, односно празника Силаска Светог Духа - Педесетнице.

Пост је установљен на основу успомене на Апостоле који су послије Силаска Светога Духа, а прије одласка на проповијед Светог Јеванђеља, постили. Због зависности почетка овог поста о Васкрсу, Апостолски пост најкраће може трајати једну седмицу и један дан, а најдуже шест седмица.

О високом уважавању које је Петровски пост имао међу хришћанима говори низ светоотачких списа, међу којима су и Амвросије Милански и Теодор Кирски. Лав Велики каже да је Петровски пост "посебно важан, да би кроз подвиг очистили своје мисли и начинили се достојнима дарова Светог Духа".