latinica  ћирилица
20/06/2022 |  07:39 ⇒ 10:54 | Аутор: Агенције

Макрон без већине у парламенту

Према резултатима другог круга парламентарних избора у Француској, на основу 97 одсто обрађеног гласачког материјала, коалиција Заједно предсједника државе Емануела Макрона води са 38,31 процената освојених гласова или 226 мандата у скупштини.
Емануел Макрон (Фото: EPA-EFE/Michel Spingler / POOL MAXPPP OUT) -
Емануел Макрон (Фото: EPA-EFE/Michel Spingler / POOL MAXPPP OUT)

Љевичарска коалиција "Нупес" Жан-Лик Меланшона добила је 119 мјеста, а "Национално окупљање" Марин Ле Пен 89 мандата.

Нова народна еколошка и социјална унија (Нупес) Жан-Лик Меланшона освојила је 31,43 одсто гласова или 119 мандата у парламенту.

На трећем мјесту је десничарско Национално окупљање (РН) Марин Ле Пен са освојених 17,61 одсто гласова, односно 89 посланичкоих мјеста.

Четврти су Републиканци са 7,10 одсто гласова, односно 61 мандатом, наводи француско Министарство.

Излазност на изборима је, према наводима француског МУП-а, послије обрађених 97 процената гласачког материјала, износила 46,88 одсто.

Грађани Француске гласали су јуче у другом кругу парламентарних избора. Гласало се за кандидате за 577 посланичких мјеста.

Први круг избора који је одржан 12. јуна, обиљежила је рекордно мала излазност од 47,7 одсто.

Без апсолутне већине Макрон суочен са тешкоћама

Коалиција Заједно предсједника Француске Емануела Макрона освојила је 245 посланичких мандата у другом кругу парламентарних избора у Француској и тај скор је далеко слабији од очекиваног освајања апсолутне већине, као на претходним изборима 2017. године.

Париски Монд оцјењује да је то "ноћна мора" за шефа државе који је током кампање позвао Французе да му дају јасну и убједљиву подршку, а да је Макрон сада суочен са кохабитацијом и озбиљним потешкоћама да спроводи своју политику.

- Ситуација је без преседана. Никада Народна скупштина није доживјела такву конфигурацију у историји Пете Републике - поручила је премијерка Елизабет Борн, која је са 52,46 одсто гласова тесно изабрана у департману Калвадос у Нормандији.

Макрон је током кампање најављивао синдикалну интеграцију, подизање старосне границе за одлазак у пензију и убризгавање новог живота у француску нуклеарну индустрију, али сада, након парламентарних избора нема утврђеног сценарија како ће се одвијати политички живот у Француској, наводи Монд.

Макронове опције укључују формирање владајуће коалиције или предсједавање мањинском владом која мора да уђе у преговоре са противничким политичким блоком, наводи Ројтерс и додаје да би уколико се не постигне политички договор Француска могла да се нађе у политичкој парализи.