latinica  ћирилица
20/06/2022 |  08:25 ⇒ 09:19 | Аутор: РТРС

Ковачевић: Посланици данас имају прилику да стану на страну Републике Српске (ВИДЕО)

Савјетник српског члана Предсједништва БиХ Радован Ковачевић рекао је да посланици у Народној скупштини и данас имају прилику да стану на страну Републике Српске подржавајући механизам заштите виталног националног интереса који је употријебио српски члан Предсједништва Милорад Додик.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

Говорећи о вету Додика на Одлуку о покретању поступка за вођење преговора ради закључивања споразума о партнерству, трговини и сарадњи између БиХ и Велике Британије, коју је Предсједништво усвојило без консензуса, Ковачевић је рекао да је кључно то што је Додик поново употријебио механизам заштите виталног националног интереса који му је Устав БиХ омогућио, истичући значај овог механизма у ситуацијама када су угрожени интереси Републике Српске и чињенице да је тада Народна скупштина Српске изнад било које друге институције на нивоу БиХ.

Он је у Јутарњем програму РТРС-а истакао да је пред посланицима јасан избор - заштитити Републику Српску и њене интересе или стати на страну бошњачког и хрватског члана Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића и Жељка Комшића, односно на страну прегласавања Српске.

- Нажалост, у посљедње вријеме имамо лоше искуство са представницима опозиционих странака који или побјегну из Народне скупштине или буду суздржани. Данас ће народни посланици одлучивати о томе да ли су за Републику Српску, њене институције и грађане или су за то да буду дио коалиције са Џаферовићем и Комшићем - нагласио је Ковачевић.

Он је рекао да је поменута одлука спорна са становишта интереса Републике Српске и њених грађана.

- Институције Републике Српске, односно одређена министарства су рекла да споразум тренутно није добар, јер не препознаје на адекватан начин Српску и њене институције. То је био јасан и довољан сигнал Додику да је потребно уложити заштиту виталног националног интереса. Сада је све на посланицима у Народној скупштини Републике Српске - навео је он.

Ковачевић је истакао да ће посланици владајуће већине подржати став српског члана Пресједништва БиХ о овом питању, заштитити Републику Српску, њене институције и грађане, а да опозиција и данас бира да ли ће стати на ту страну или страну прегласавања.

Када је ријеч о састанку српског члана Предсједништва БиХ са предсједником Русије Владимиром Путином, Ковачевић је рекао да сама чињеница да се један лидер из Републике Српске на редовном нивоу састаје са предсједником велике Руске Федерације представља велику побједу и успјех.

- Додик је у седам дана разговарао са предсједником Европског савјета Шарлом Мишелом, високим представником ЕУ за спољну политику и безбједност Жозепом Борељом, потом у Истанбулу са министром спољних послова Турске Мевлутом Чавушоглуом, па затим учествовао на Економском форуму у Санкт Петербургу гдје се састао са министром иностраних полсова Русије Сергејем Лавровим и предсједницом Савјета Федерације Федералне скупштине Русије Валентином Матвијенко и на крају, након низа састанака, имао званичан сусрет са Путином - навео је Ковачевић.

Он је подсјетио да је руски предсједник рекао Додику да високо цијени позицију Републике Српске и његов став у погледу неувођења санкција Русији.

Говорећи о односима Републике Српске и Србије, Ковачевић је истакао да су ови односи тренутно на највишем историјском нивоу, те да су самим тим бесмислени сви покушаји опозиције да умање њихов значај.

Ковачевић је подсјетио да Република Српска и њено руководство подржава иницијативу "Отворени Балкан", наводећи да је Додик неколико пута иницирао да се у Предсједништву гласа о томе, те да је и НСРС усвојила закључак у којем се изражава подршка.

- Гдје је тада била опозиција? Побјегла је као и увијек кад се гласа о интересима Републике Српске - рекао је савјетник српског члана Предсједништва БиХ.