latinica  ћирилица
20/06/2022 |  09:15 ⇒ 09:21 | Аутор: СРНА

Гашић: Српску очекује одлична туристичка сезона

Министарка трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић изјавила је да туристички показатељи за први дио ове године говоре да се туризам у Српској опоравља након пандемије, изразивши увјерење да се, уз пројекат ваучера и повећано интересовање домаћих, као и гостију из иностранства, може очекивати одлична туристичка сезона.
Сузана Гашић (фото: Влада Српске) -
Сузана Гашић (фото: Влада Српске)

Она је напоменула да се од 1. јула наставља и са пројектом туристичких ваучера, који су у претходном периоду наишли на јако добар одговор јавности.

- Кроз овај пројекат многу наши грађани су први пут посјетили неке од дестинација у Српској и упознали љепоте наше земље. Вјерујемо да ће велики број наших суграђана искористити могућности овог пројекта и од 1. јула до 30. октобра посјетити неке од домаћих дестинација - рекла је Гашићева у интервјуу Срни.

ПОВЕЋАЊЕ ТУРИСТИЧКОГ ПРОМЕТА ДОВЕШЋЕ ДО РАСТА ЗАПОСЛЕНОСТИ

Гашићева је најавила да ће у наредном периоду посебан акценат бити на развоју сеоског, као и планинског и бањског туризма, нагласивши да ће све ово, уз повећање туристичког промета, довести и до повећања запослености у Српској.

Она је истакла да ће посебна пажња бити посвећена и унапређењу промоције домаћих дестинација у међународним оквирима, те спровођења пројеката који ће довести до унапређења квалитета услуга.

Гашићева је рекла да ће у наредном периоду активности Министарства бити фокусиране на реализацију стратешких циљева зацртаних Стратегијом развоја туризма.

- Ова стратегија представља наставак активности на унапређењу правног и регулаторног оквира у туризма, те креирању подстицајног окружења и отварања простора за развој туристичке инфраструктуре и развијање нових туристичких производа - рекла је Гашићева.

НЕМА СТРАХА ОД НЕСТАШИЦЕ РОБЕ

Гашићева је истакла да нема страха од несташица робе у Републици Српској и да је стање на тржишту стабилно.

- Када говоримо о снабдјевености тржишта у Републици Српској, службе Министарства континуирано прате стање на тржишту и оно што морам истаћи јесте да је тржиште у Српској стабилно и да нема страха од несташица робе - изјавила је Гашићева.

Она је навела да је Министарство трговине и туризма, у складу са закључцима Владе Републике Српске, реализовало интервентне набавке основних животних намирница, те да је дио њих усмјерен као помоћ раду јавних кухиња у Српској и социјално угроженим категоријама становништва.

Гашићева је најавила да ће у наредној седмици бити преузете намирница /конзерве, уље, со, шећер/ за потребе јавних кухиња у Српској, те им бити дистрибуисане шестомјесечне количине брашна.

- Свакако, наше службе ће наставити да прате стање на тржишту и, у складу са надлежностима, предлажу мјере у случају потребе за интервенцијом као што је то био случај када су донесене уредба о ограничењу маржи на нафту и нафтне деривате, те измјена уредбе којом су додатно смањене марже на основне животне намирнице - рекла је Гашићева.