latinica  ћирилица
20/06/2022 |  09:33 ⇒ 09:57 | Аутор: СРНА

Галијашевић: Американци преусмјеравају илегално оружје ка Албанији и саомопроглашеном Косову

Експерт за тероризам и безбједност Џевад Галијашевић сматра да велику количину војне опреме и наоружања које европске земље донирају Украјини, Американци преусмјеравају на самопроглашено Косово и Албанију, а тамо завршавају и одређени оружани системи из БиХ, попут стрељачког оружја и минобацача.
Џевад Галијашевић - Фото: РТРС
Џевад ГалијашевићФото: РТРС

- У овом тренутку у Творници машина и хидраулике БНТ Нови Травник производи се и самоходна хаубица по америчком моделу М 777, калибра 155 милиметара. Производе се минобацачи калибра од 64,82 и 120 милиметара, као и аутоматске и снајперске пушке и много тога завршава на украјинском ратишту, али и на територији самопроглашеног Косова и Албаније - рекао је Галијашевић Срни.

Он подсјећа да је и Министарство иностраних послова Руске Федерације упозорило на постојање "црног тржишта" на Балкану у снабдијевању оружјем и војном опремом, о чему располаже релевантним подацима.

То, тврди он, посебну опасност представља према одређеним потенцијалним "војним ударима" усмјереним против такозване Прешевске долине, односно Прешева, Бујановца и Медвеђе, али и према Црној Гори и Сјеверној Македонији.

Према његовим ријечима, албанско национално питање и албанска национална експанзија нису завршени питањем самопроглашеног Косова.

Док год Србија држи "замрзнуто Косово", каже Галијашевић, екстремисти не могу и не смију да покажу те врсте војних амбиција према поменутим територијама, укључујући дијелове јужне Србије.

- Проблем за БиХ представља чињеница да су њене обавјештајно-безбједносне службе привјесак западних безбједносних агенција, па због тога и не раде у складу са законом, него се више баве унутрашњим политичким темама, праћењем, снимањем, ухођењем и угрожавањем безбједности српских и хрватских политичара, а не контролом и санкционисањем екстремних радикалних група у БиХ - упозорио је Галијашевић.

С обзиром на тренутне политичке односе у БиХ, навео је Галијашевић, Предсједништво БиХ може да дјелује само стратешки и формално, али не и оперативно.

- Овдје већи утицај имају паралелне илегалне структуре заостале из посљедњег рата у БиХ, са министрима безбједности у Савјету министара Селмом Цикотићем и министром одбране Сифетом Поџићем на челу, који су бивши генерали такозване Армије БиХ, односно "Алијини генерали", генерали лидера и оснивача СДА, творца Исламске декларације - тврди Галијашевић.

Он је додао да је Поџић са групом виших официра муслиманске војске прошао специјалистички курс Обавјештајне службе ИСИ у Пакистану у периоду 1994-1995. година.

Галијашевић је рекао да на политику Оружаних снага БиХ, које су под контролом СДА, више утицаја има радикална организација такозвана "Муслиманска браћа", него званичне и надлежне институције БиХ.