latinica  ћирилица
20/06/2022 |  09:41 | Аутор: ТАНЈУГ

Мандић: Србија и Црна Гора морају имати најбоље односе

Отворени Балкан је у интересу Црне Горе и свих других држава у региону које могу приступити овој иницијативи, изјавио је један од лидера Демократског фронта Андрија Мандић и истакао да управо ова иницијатива може да допринесе побољшању односа Подгорице и Београда и статусу српског народа у Црној Гори.
Андрија Мандић (Танјуг/Зоран Жестић) - Фото: ТАНЈУГ
Андрија Мандић (Танјуг/Зоран Жестић)Фото: ТАНЈУГ

Овај пројекат, увјерен је Мандић, Црној Гори може да донесе само добро и сматра да је то важно да се зна.

На констатацију да постоји дио политичке јавности која се томе противи, Мандић је у интервјуу за портал РТЦГ истакао да ти који се противе "још нису саопштили смислен разлог зашто се противе, осим, изгледа, због голе мржње према Србији и њеном предсједнику Вучићу, кога виде као главног носиоца ове иницијативе".

- Свједоци смо да је Отворени Балкан снажно подржан од највећих сила у свијету, првенствено од САД, па не знам откуд сад одједном да се ДПС и неки други, који су беспоговорно слушали све што долази са те адресе, имају овакав став. Сарадња у региону је кључна у тренутку када се продубљује глобална криза, јер ,''велики'' су заузети својим проблемима. Отворени Балкан је добар за Црну Гору и то ће се врло брзо показати - рекао је Мандић.

На питање о положају српског народа у Црној Гори данас у односу на прије двије године, Мандић каже да он није добар.

- Положај српског народа није добар и поред чињенице да је доминантно снагом те националне заједнице био оборен аутократски режим Мила Ђукановића 2020. године. Српском народу је та побједа ускраћена јер владе Здравка Кривокапића и Дритана Абазовица нису направиле дисконтинуитет са бившим режимом. Због тога су се погоршали и закомпликовали односи између Србије и Црне Горе - каже Мандић.

Истиче да би Отворени Балкан омогућио да се на брз и ефикасан начин односи двије државе поправе и достигну онај потребан ниво какав је био у прошлости.

- Наш став је јасан - Србија и Црна Гора морају имати најбоље могуће односе и зато ми упорно радимо на томе, а вјерујемо да ће и неки други схватити значај тих односа као и велики број могућности које се пружају свим грађанима Црне Горе независно да ли су припадници српског народа или не - јасан је Мандић.

Упитан за Темељни уговор Црне Горе и Српске православне цркве, Мандић очекује да ће бити брзо потписан.

- Надамо се да ће се то ускоро и десити. Није природно, није логично да СПЦ, која је стварала Црну Гору, буде дискриминисана у односу на друге вјерске заједнице у Црној Гори. Видјели смо да унутар владе постоји снажан отпор везан за потписивање уговора, као што је то раније било и у влади Здравка Кривокапића - навео је Мандић.

Ускоро ћемо, каже, добити одговор на питање потписивања Темељног уговора са СПЦ, и видећемо да ли ће Абазовић урадити исто што и Кривокапић или не.

Упитан да коментарише недавну посету црногорског председника Мила Ђукановића Васељенској патријаршији и поруке које су се том приликом чуле, Мандић каже да је, колико се сећа, Ђукановић изопштен из цркве и ту се, истиче, све завршава што се тиче његових "религијских" активности.

Додао је да је добро што је његов унук крштен у канонској православној Цркви, али је лоше што је Мило Ђукановић годинама својом политиком охрабривао, подстицао и усмеравао своје присталице да своју дјецу крштавају у организацији која је изопштена из православља.

- Није поштено да због Ђукановићеве политике те породице почине такву грешку, а да он потом поступи правилно, не позивајући њих да и они ураде слично. Како није било касно за њега, неће бити касно ни за друге - навео је Мандић.