latinica  ћирилица
20/06/2022 |  09:52 ⇒ 10:01 | Аутор: ТАНЈУГ

Аустрија реактивира електрану на угаљ

Пошто Русија већ данима испоручује мање количине гаса Аустрији канцелар Карл Нехамер одржао је кризни састанак са члановима своје владе и експертима, на којем је одлучено да се реактивира и стара електрана на угаљ Мелах.

Електрана Мелах је на прољеће 2020. угашена након 34 године рада.

Она ће, према одлуци са састанка, на којем су учествовали и министар привреде Мартин Кохер и енергетике Леоноре Гевеслер, у случају обуставе испоруке гаса из Русије бити реактивирана.

Такође је донесена одлука о набавци потребног угља.

Електрана Мелах, која се налази јужно од Граца, је посљедња електрана на угаљ у Аустрији.

За њено реактивирање, како је наглашено, потребно је више мјесеци.

Влада Аустрије је раније одлучила да попуњеност складишта за гас мора бити 80 одсто пред почетак грејне сезоне, која траје од октобра до марта.

Тренутна попуњеност складишта гаса је на свега 40,9 одсто, и она се повећава и поред смањењих испорука, јер је потрошња гаса смањена.

Аустријска влада је, прије пар недјеља, за куповину стратешких резерви гаса у висини од 20 терават сати, од чега најмање 7,4 тераватсати мора бити из неког извора који није руски, ставила на располагање до 6,6 милијарди евра.

Недавно усвојени закон о диверзификацији гаса подстиче куповину гаса који није из Русије са до 100 милиона евра.

Домаћа индустрија добила је могућност за самосталну набавку гаса.

Поред тога предвиђена је финансијска подршка индустријских компанија за замјену гаса другим енергентима.

Да би се искористила комплетна складишна структура успостављено је правило "користи или губиш ", па је свима који имају скалдишта наложено да морају да их напуне или те капацитете ставе другима на располагање.

Пошто је Русија значајно смањила испоруке донијејте су мјере како би се тај циљ постигао и осигурала енергетска безбједност земље.