latinica  ћирилица
20/06/2022 |  10:14 | Аутор: ТАНЈУГ

Премијер Аустралије одбио да се заузме за Асанжа

Премијер Аустралије Ентони Албанези одбацио је данас апеле да упути јавни захтјев Сједињеним Америчким Државама да одустану од кривичног гоњења оснивача Викиликса и аустралијског држављанина Џулијана Асанжа.
Џулијан Асанж, архив (Фото: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA) -
Џулијан Асанж, архив (Фото: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA)

Аустралијска влада је под све већим притиском да интервенише откако је британска влада прошле недјеље наредила Асанжово изручење САД гдје је оптужен за шпијунажу, а Асанжове присталице и адвокати тврде да су његови поступци били заштићени Уставом САД, преноси АП.

Албанези, који је дошао на власт након прошломјесечних избора, одбио је да каже да ли је разговарао са предсједником Џозефом Бајденом о случају Асанж.

- Постоје људи који мисле да су важни јер на Твитеру пишу објаве великим словима и стављају занаке узвика. Нису - поручио је Албанези пред новинарима и поручио да намјерава да води владу која се "дипломатски и на одговарајући начин" ангажује са својим партнерима.

Државни тужилац Марк Драјфус и министарка спољних послова Пени Вонг одреаговали су на одлуку британске владе рекавши да се Асанжов "случај превише одуговлачи", поручивши да би тај случај требало да буде приведен крају.

Они су потврдили да ће наставити да заступају тај став у контактима са владама Уједињеног Краљевства и САД, али нису позвали САД да одбаце случај Асанж.