latinica  ћирилица
20/06/2022 |  11:14 ⇒ 11:25 | Аутор: СРНА

Позив Србима из Томиславграда, Тузланског кантона и Оџака да региструју имовину

Предсједник Одбора за заштиту права Срба Ђорђе Радановић позвао је Србе из Томиславграда да се јаве због успостављања и замјене земљишне књиге у катастарским општинама Липа, Опећани и Рашћани, гдје постоји велика имовина Срба.
Српска имовна у ФБиХ - Фото: РТРС
Српска имовна у ФБиХФото: РТРС

Радановић је позвао Србе који имају имовину у Федерацији БиХ да обрате пажњу на позив Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове која успоставља нове земљишне књиге на нетранспарентан начин, само објавом у Службеном гласнику - како не би остали без имовине.

У општини Сребреник у Тузланском кантону, додао је он, ријеч је о катастарској општини Тиња гдје је живјело 729 Срба, а у катастарској општини Потпећ њих 905.

- Најављена је успостава нове земљишне књиге и у општини Градачац, гдје се налази катастарска општина Црњице Доње у којој је живјело 953 Срба и катастарска општина Јасеница са 185 Срба - навео је Радановић.

Он је истакао да позив важи и за катастарску општину Бабице у Лукавцу, гдје је живјело 327 Срба.

- У катастарској општини Нови Град, у општини Оџак, у Посавском кантону живјело је 1.587 Срба, а у катастарској општини Брњица поред Живиница 329 Срба - напоменуо је Радановић.

Он је још једном упутио позив Србима који су имали имовину у овим катастарским општинама да се јаве и региструју своја имања да не би остали земље, кућа, шума и остале имовине.