latinica  ћирилица
20/06/2022 |  11:25 ⇒ 12:31 | Аутор: СРНА

У четвртак конференција ЕУ - западни Балкан

Конференција на високом нивоу о западном Балкану биће одржана у четвртак, 23. јуна, у Бриселу, а поклопиће се са другим даном планираног засједања Европског савјета 23-24. јуна, објављено је на сајту "Европски западни Балкан".
Брисел - Фото: РТРС
БриселФото: РТРС

Конференција ће бити одржана на нивоу лидера земаља и окупиће 27 чланица ЕУ, шест партнера са западног Балкана и представнике институција ЕУ.

Скуп на високом нивоу биће фокусиран на три приоритетне области - енергију, омладину и безбједност.

Састанак ће бити наставак блиских веза ЕУ и западног Балкана, а лидери ће разговарати о напретку у интеграцији у Унију и изазовима који произлазе из руске операције у Украјини, објављено је на сајту ЕУ.

То ће бити прилика да се сагледа напредак у кључним инвестицијама у оквиру Економског и инвестиционог плана за западни Балкан, разговара о геостратешким питањима, анализирају начини за подстицање међуљудских контаката, те промовише усклађивање са вриједностима ЕУ и заједничка спољна и безбједносна политика.

Од лидера ЕУ се очекује да јасно изразе недвосмислену подршку интеграцији западног Балкана у ЕУ и искористе замах створен геополитичким догађајима за предузимање нових корака у сарадњи на Старом континенту.

Међу циљевима састанка је истраживање иновативних начина за унапређење преговора о приступању, те подстицање реформи и напредак у постепеној интеграцији између ЕУ и региона, имајући у виду ревидирану методологију проширења Уније.

У међувремену, очекује се да ће предсједник Француске Емануел Макрон лидерима ЕУ представити свој приједлог "европске политичке заједнице", који је најавио у говору 9. маја. Макрон је касније рекао да приједлог не треба да буде замјена за чланство садашњих земаља кандидата у ЕУ.

Још није јасно да ли ће и ова тема бити дио разговора са лидерима западног Балкана.

Ову конференцију на високом нивоу о западном Балкану под француским предсједавањем не треба мијешати са наредним Самитом ЕУ - западни Балкан, који ће бити организован под чешким предсједавањем у другој половини године.

Редовни Самит ЕУ - западни Балкан окупља лидере чланица ЕУ и шест земаља западног Балкана, уз учешће предсједника Европског савјета и Европске комисије.