latinica  ћирилица
20/06/2022 |  11:27 ⇒ 19:52 | Аутор: РТРС

Споразум БиХ и Британије веома штетан за интересе Српске (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске да је Споразум о партнерству, трговини и сарадњи између БиХ и Велике Британије веома штетан по виталне интересе Републике Српске због бројних мањкавости које су, између осталог, утврдила надлежна министарства у Влади Српске.
Додик на посебној сједници НСРС - Фото: РТРС
Додик на посебној сједници НСРСФото: РТРС

Додик је рекао да је замјерке на овај споразум изнијело Министарство привреде и предузетништва, Министарство трговине и туризма, Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Истакао је да је вето донио вршећи координацију са надлежним институцијама Републике Српске које су заједно с њим утврдиле да се на овом плану не уважавају статус и надлежности Српске.

Додик је поручио да је то у оваквој ситуацији било потребно јер су интереси Репблике Српске најважнији, констатујући да се Споразумом дерогира улога институција Српске које нису адекватно укључене у реализацију тог посла у складу са Уставом и својим надлежностима.

Додик је рекао да је покренуо механизам заштите виталног интереса Републике Српске, између осталог, и зато што је предвиђено да споразум БиХ и Велике Британије буде закључен на "босанском језику", док се самопроглашено Косово помиње као "република".

Додик је позвао посланике да двотрећинском већином подрже његов вето на одлуку о спорном споразуму.

- Уколико не одбијемо овај споразум сигурно смо сами себи за будућност потписали још гора рјешења која ће доћи и то требамо очекивати - упозорио је он.