latinica  ћирилица
20/06/2022 |  12:03 ⇒ 12:04 | Аутор: СРНА

Мазалица: Додиков вето показује моћ Српске

Замјеник шефа Клуба посланика СНСД-а Срђан Мазалица рекао је у Народној скупштини Републике Српске да се политичка и институционална моћ Српске показује на данашњој посебној сједници, заказаној на захтјев српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика који је због бројних мањкавости уложио вето на споразум о партнерству, трговини и сарадњи БиХ и Велике Британије.
Срђан Мазалица - Фото: РТРС
Срђан МазалицаФото: РТРС

Мазалица је рекао да је та моћ у двотрећинској већини у Народној скупштини, чиме се може оспорити било која одлука Предсједништва БиХ донесена на штету Српске.

- И ова сједница је доказ да Скупштина и Српска нису подређене БиХ, већ да ентитети имају право да одлучују ако институције на нивоу БиХ не раде у њихову корист. Да сам у опозицији увијек бих подржао вето српског члана Предсједништва БиХ - навео је Мазалица током скупштинске расправе о приједлогу одлуке о потврђивању изјаве Додика о проглашењу одлуке о покретању поступка за вођење преговора ради закључивања споразума о партнерству, трговини и сарадњи БиХ и Велике Британије, коју је без консензуса усвојило Предсједништвио БиХ.

Он је поручио опозицији да није добро ако данас не буде потврђен вето, те да не треба ни најмање унизити интересе Републике Српске да би се потписао споразум БиХ и Велике Британије.

- Небројено је разлога зашто овај споразум треба одбити. Морамо се водити својим интересима јер нас у супротном нико неће поштовати - рекао је Мазалица и додао да је споразум, осим дерогирања надлежности институција и органа Српске, те нарушавања механизма координације, штетан за пољопривредну производњу Републике.

Мазалица је додао да је споразум лош и за БиХ, што не схватају или не желе да схвате остала два члана Предсједништва БиХ.