latinica  ћирилица
20/06/2022 |  12:06 ⇒ 17:43 | Аутор: РТРС

Београд: 60 станова избјеглицама из БиХ и Хрватске (ВИДЕО)

Данас се обиљежава Свјетски дан избјеглица.
Београд-уручење уговора - Фото: РТРС
Београд-уручење уговораФото: РТРС

Комесаријат за избјеглице Србије уручио је у Београду уговоре о куповини 60 станова избјеглицама из БиХ и Хрватске, обезбијеђених кроз Регионални стамбени програм.

Из Комесаријата најављују да ће наставити овакве активности, а корисници станова су пресретни што су након више од четврт вијека избјеглиштва добили свој дом.

Милан Дивјак, избјеглица из Лике, био је подстанар 26 година. Сада је коначно добио сталну адресу и свој стан.

- Ово ми много значи. Доноси слободу, једну менталну слободу, јер више не морам више да размишљам да ли ће неко да ми каже да сутра напустим стан или повећа кирију - каже Дивјак.

Ни Милкица Јарић, избјеглица из Дрвара, не крије радост јер је добила нови дом.

- Ово је нови почетак за мене и моју породицу. Кров над главом много значи, а знате како је кад се плаћа кирија и које су то муке - каже Јарићева.

Милица Милошевић имала је само седам година кад је избјегла из Славоније, до трећег разреда је промијенила четири школе, а властити стан ће јој, каже, промијенити живот.

- Промијениће ми живот, јер сада имам, Богу хвала, троје дјеце и овим ће им бити обезбијеђен властити кров над главом - истиче Милошевићева.

Средства за куповину станова обезбијеђена су у оквиру Регионалног стамбеног програма. За збрињавање избјеглих средства издваја и Србија.

- Преко 6.300 стамбених јединица је ријешено куповином, изградњом станова или додјелом грађевинског материјала или готових кућа, а циљ је да их буде преко 7.600 - навео је Немања Старовић, државни секретар Министарства спољних послова Србије.

Из Комесаријата за избјеглице и миграциеј Србије поручују да ће наставити да раде и збрињавају све док има оних који су у потреби.