latinica  ћирилица
20/06/2022 |  12:18 ⇒ 16:50 | Аутор: РТРС

Делегација Зелених у Бањалуци; Сутра састанак са Додиком

Делегација Зелених из Европског парламента и њемачког Бундестага борави у посјети Бањалуци.
Европарламентарци у НСРС - Фото: РТРС
Европарламентарци у НСРСФото: РТРС

Са овом делегацијом разговарао је потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Денис Шулић, те предсједници Законодавног одбора Душица Шолаја и Одбора за европске интеграције и регионалну сарадњу Игор Црнадак.

Шулић је након састанка рекао да ће се ова делегација сутра састати са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком.

Шулић је европарламентарцима пренио да је у БиХ највећи проблем Трговска гора гдје Хрватска планира да одлаже нуклеарни отпад, те је од њих затражио да се ухвате у коштац са овим питањем.

Он очекује подршку, истичући да ће са свим који долазе из ЕУ разговарати о овом важном питању.

Шулић је поновио став Народне скупштине Републике Српске о украјинској кризи - Српска треба да заузме неутралан став, те да не дозволи да се на дневни ред институција БиХ ставе било какве санкције.

Европски парламентарци рекли су да би у БиХ требало разговарати о економији, као и да је важно да будућност БиХ буде у ЕУ, те да на том путу има много препрека које треба уклонити.

Делегација Зелених из Европског парламента и њемачког Бундестага одржала је данас састанке и са предсједником ДНС-а Ненадом Нешићем, лидером ПДП-а Браниславом Бореновићем и предсједником СДС-а Мирком Шаровићем.

Планиран је био и радни ручак ове делегације са представницима СНСД-а, СДС-а, ДНС-а и ПДП-а, међутим, ПДП је то одбио.