latinica  ћирилица
20/06/2022 |  12:26 ⇒ 17:46 | Аутор: РТРС

Аудио-визуелни центар: Ускоро конкурси за сценарије и копродукцију (ВИДЕО)

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић појсетила је данас просторије Аудио-визуелног центра у Бањалуци и том приликом истакла а је овај центар важан фактор за развој кинематографије у Српској.
Министарка Тривић у посјети Аудио-визуелном центру - Фото: РТРС
Министарка Тривић у посјети Аудио-визуелном центруФото: РТРС

Тривићева је навела да ће Аудио-визуелни центар помоћи домаћим ауторима и филмским ствараоцима који жељно ишчекују нове позиве и додала да су, отварањем овог центра, коначан смисао добиле и академије умјетности у Бањалуци и Источном Сарајеву.

Она је подсјетила да је недавно усвојен Закон о аудио-визуелним дјелатностима којим је регулисано финансирање Центра из буџета, што довољно говори о опредијељености Владе Републике Српске да подржи културу.

- Ове године, поред два милиона КМ којима ће располагати Центар, додатно смо издвојили милион КМ за програмске активности других линија у култури. Први пут смо издвојили средства за откуп књижевних и ликовних дјела, а од септембра нас очекују прве државне умјетничке школе у којима ћемо покушати да покренемо балет - рекла је Тривићева.

Директорка Аудио-визуелног центра Ања Илић нагласила је да се културна сецена у Републици Српској развија, те изразила наду да ће Српска радити на филмовима који су од националног интереса.

Она је навела примјер једног таквог филма и додала да је ријеч о страдању Срба у бањалучком насељу Дракулић током Другог свјетског рата.

- За мјесец дана отворићемо конкурсе за развој сценарија, пројеката, мањинску копродукцију, завршне студентске филмове, као и за организацију филмских фестивала - рекла је Илићева.