latinica  ћирилица
20/06/2022 |  13:27 | Аутор: СРНА

Европска комисија: Критеријуми исти за све

Након што је предложен кандидатски статус за Украјину и Молдавију, а изостављена БиХ, из Европске комисије тврде да су процес и критеријуми за улазак у ЕУ "исти за све".
Европска комисија - Фото: РТРС
Европска комисијаФото: РТРС

На питање Срне да ли уопште постоје критеријуми за кандидатски статус и чланство и, ако постоје, који су или постоје услови само за БиХ, из Европске комисије су одговорили да је тај процес "наравно, исти за све јер се заснива на сопственим заслугама".

Из Европске комисије су навели да у ЕУ морају видјети напредак у погледу 14 кључних приоритета да би БиХ добила кандидатски статус чланство за ЕУ.

На питање према којим условима и меритуму се говори о кандидатском статусу за Молдавију и Украјину, из Комисије су одговорили да су се свим тим питањима позабавили предсједница Комисије Урсула фон дер Лајен и комесар ЕУ за проширење Оливер Вархељи на конференцији за новинаре, укључујући БиХ, гдје треба видјети напредак у погледу 14 кључних приоритета идентификованих у Мишљењу Комисије и одобрених од Савјета.

Из Комисије су упутили Срну да, "у случају да је пропустила", може поново да погледа конференцију за новинаре, те изразили увјереност да је чињеница да су Мишљења јавни документи - позната.

Раније је Европска комисија саопштила да је препоручила да се Украјини и Молдавији додијели статус кандидата као симболичан корак на дугом путу ка чланству у ЕУ. Одлуку о томе ће донијети лидери ЕУ у четвртак и петак, 23. и 24. јуна.

Посљедња земља која је примљена у ЕУ је Хрватска 2013. године, а процес разматрања захтјева за чланство је трајао десет година.

Албанија је добила статус кандидата 2014. године, док је Турска тај статус добила још 1999. године, али ни једна од ових земаља још није постала чланица ЕУ.