latinica  ћирилица
20/06/2022 |  13:57 ⇒ 14:39 | Аутор: СРНА

Вучић: Никада нећу издати Републику Српску

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је данас да ће предстојећи самит лидера ЕУ и челника држава Западног Балкана у Бриселу бити најзнаимљивији и најзначајнији дан у посљедњих десет година, јер ће лидери земаља у региону моћи да закључе каква ће бити архитектура Европе и на основу тога да процијене своје мјесто.
Александар Вучић (фото:TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bg) -
Александар Вучић (фото:TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bg)

Вучић није могао да одговори да ли ће у четвртак, 23. јуна, ићи у Брисел, јер мора да обави консултације са члановима Владе, лидерима земаља чланица иницијативе "Отворени Балкан" и челницима држава у окружењу.

- Добио сам званичан позив да присуствујем сједници у Бриселу, али тек када објавим све консултације, онда ћемо донијети одлуку да ли ћемо ићи и коју позицију ћемо тамо имати - рекао је Вучић.

Говорећи о односима Србије и Републике Српске, Вучић је истакао да Српску никада неће издати, нити изневјерити, како то неки говоре, нити ће било када узвраћати језиком мржње на такве оптужбе.

- Сви у Српској знају да је Србија посљедњих година за Српску учинила више него икада и да има свега неколико општина у којима немамо пројекат из Србије. Ми ћемо увијек бити уз народ у Републици Српској! - поручио је Вучић.

На питање како коментаришу својеврсну поплаву специјалних изасланика за з6ападни Балкан, Вучић је одговорио да се плаши да је, што је та поплава већа, све мање добрих рјешења и приједлога за регион.

- "Пуно бабица, килава дјеца". Тако ми се понекад чини, али видјећемо. Веома је важно да о свему разговарамо у парламенту Србије, са члановима Владе, али са земљама у окружењу да видимо шта можемо да урадимо - рекао је Вучић.

Коментаришући наставак дијалога Београда и Приштине у Бриселу, предсједник Србије навео је да се нада да ће некакав први договор о конкретним проблемима бити постигнут, истичући да би то било значајно.