latinica  ћирилица
20/06/2022 |  13:59 ⇒ 14:23 | Аутор: РТРС

Постављен камен темељац за изградњу школе у насељу Ада

У бањалучком насељу Ада постављен је камен темељац за изградњу новог школског објекта, као подручног одјељења Основне школе “Вук Стефановић Караџић”. Званичном почетку градње присуствовали су градоначелник Бањалуке, Драшко Станивуковић и министар просвјете и културе Наталија Тривић.
Постављен камен темељац за изградњу школе у насељу Ада - Фото: РТРС
Постављен камен темељац за изградњу школе у насељу АдаФото: РТРС

Школа у Ади гради се уз помоћ средстава Србије, а процијењена вриједност радова износи око четири милиона КМ. Прве ђаке требала да прими од школске 2023/2024. године.

Школа је пројектована за 300 ученика, са десет учионица, а имаће и фискултурну салу са пратећим просторијама и игралиште у дворишту школе око којег су планиране трибине.

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић изјавила је да је годинама постојала иницијатива да на овом подручју буде изграђена школа, с обзиром на то да су дјеца из Аде углавном наставу похађала у школама у насељима Старчевица и Борик.

- Нова школа ће ријешити многе бриге родитеља чија дјеца иду од куће до школе уважавајући њихову безбједност, а и град се шири и овдје се граде нова насеља која ће удомити породице са дјецом школског узраста - рекла је Тривићева.

Оно што је било иницијативно, како је казала, јесте да је Град успио да изнађе начин да се на овој локацији позиционира школа на локацији гдје расту нова насеља.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић рекао је да је школа у Ади капитални пројекат, јер се гради у насељу које се интензивно развија.

- Уз средства која је Град издвојио за рјешавање имовинско-правних односа за градњу школе у Ади и припреме докуменатције за школу на Паприковцу, Град је издвојио и милион КМ за различите радове у школама на подручју града, попут школе у Врбањи, Новоселији, Бронзаном Мајдану, подручне школе у Перавну, школе у Лазареву - рекао је Станивуковић.