latinica  ћирилица
20/06/2022 |  15:21 ⇒ 15:32 | Аутор: СРНА

Дачић: Изгледа свима одговара да Косово не буде одмах на реду за кандидатуру

Предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је у Стразбуру да у овом тренутку, изгледа, свима одговара да самопроглашено Косово не буде баш одмах на дневном реду кандидатуре за чланство у Савјету Европе, без обзира што се о томе много говорило.
Ивица Дачић (Фото: EPA/DJORDJE SAVIC) -
Ивица Дачић (Фото: EPA/DJORDJE SAVIC)

Дачић је новинарима након сједнице Парламентарне скупштине Савјета Европе рекао да питање Косова и њихова кандидатура за чланство у Савјету Европе још није ушло у процедуру, те да ће се о томе, вјероватно, тек на јесен знати нешто више.

- Изгледа да је свима у овом моменту одговарало да то баш не буде одмах на дневном реду, тако да та тема још није дошла на сjедницу Комитета министара спољних послова земаља чланица Савета Европе, који треба да покрене ту тему прије него што Парламентарна скупштина Савета Европе покрене процедуру - рекао је Дачић.

Он је навео да није дошло ни до иницијативе, по којој Косово тражи неки посебан статус специјалног госта или нешто што би их припремало и дало могућност да буде дио Парламентарне скупштине Савјета Европе, пренијели су београдски медији.

- У сваком случају, имају право да учествују као гости посматрачи у неким радним телима, али за сада нема промјене у њиховом статусу. Када ће то бити, о томе ће се вјероватно тек на јесен нешто више знати - додао је Дачић.

Дачић је у Стразбуру учествовао на сједници Парламентарне скупштине Савјета Европе као као шеф делегације парламента Србије.