latinica  ћирилица
20/06/2022 |  15:32 ⇒ 16:31 | Аутор: РТРС

Влада Српске: Вукановићеве тврдње неприхватљиве, тендензициозне и злонамјерне

Влада Републике Српске саопштила је да су неутемељене тврдње народног посланика Небојше Вукановића да Влада, предвођена премијером Радованом Вишковићем, "отима земљу посланика СДС-а Бранка Бутулије и одузима га без накнаде за градњу соларне електране на подручју општине Билећа".
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Реаговање преносимо у цијелости:

Поводом тврдњи народног посланика Небојша Вукановића о томе да Влада Републике Српске, на челу са Радованом Вишковићем, наводно "отима земљу посланика Српске демократске странке Бранка Бутулије и одузима га без накнаде за градњу соларне електране на подручју општине Билећа", истичемо да се ради о неутемељеним и сензационистичким тврдњама, базираним на злонамјереном извртању чињеница.

Наглашавамо да се Влади Српске 18. априла ове године обратило Правобранилаштво Републике Српске, сједиште замјеника Требиње, са приједлогом да Влада Српске донесе рјешење којим ће се кориснику експропријације дозволити ступање у посјед експроприсаних некретнина од посланика СДС-а Бранка Бутулије, након коначности рјешења о потпуној експроропријацији, а у вези изградње соларне електране на подручју општине Билећа.

Уз захтјев Правобранилаштва, приложени су сви докази неопходни за одлучивање у овој управној ствари, а сагласно одредбама члана 3. став 3. Закона о експропријацији.

Влада Српске разматрала је наведени захтјев, рјешење РУГИП-а, и друге приложене доказе, те утврдила да је оправдан захтјев за предају експроприсане некретнине.

На основу наваденог приједлога, Влада Српске је на 170. сједници, одржаној 19. маја, донијела Рјешење којим се Републици Српској, ради изградње соларне електране на подручју општине Билећа, дозвољава ступање у посјед на земљишту од 6.734 квадратна метра, у власништву посланика Бутулије.

Како се наводи у Рјешењу, законски заступник корисника екпропријације је са власником земљишта покушао закључити споразум о накнади, а на основу тржишних цијена које је у поступку утврдио вјештак пољопривредне струке, али споразум није закључен, јер власник није пристао на понуђену накнаду.

Напомињемо да је Министарство енергетике и рударства покренуло иницијативу код Правобраништва Републике Српске о предаји у посјед експроприсаних непокретности, са образложењем да, без ријешених имовинско правних питања, инвеститор не може добити одобрење за грађење, те да се тиме доводи у питање изградња објекта и настанак штете у виду изгубљене добити.

Апсолутно су неприхватљиве, тендензициозне и злонамјерне тврдње народног посланика Небојше Вукановића да се ради о "отимању земљишта без накнаде".

Напротив, према Закону о експропријацији, сваки грађанин, па тако и посланик СДС-а Бранко Бутулија, уколико је незадовољан понуђеном цијеном за земљиште може да покрене судски спор у којим тражи одређивање накнаде.

Такође, посланик СДС-а Бутулија, како то стоји и у наведеном рјешењу, може да покрене управни спор против наведеног Рјешења тужбом код мјесно надлежног суда.