latinica  ћирилица
20/06/2022 |  15:44 | Аутор: СРНА

Будимпешта нуди руту за извоз украјинских житарица

Мађарска је понудила своју територију као потенцијалну руту за извоз украјинских житарица, усљед проблема са уобичајеним рутама преко Црног мора због специјалне војне операције Русије у Украјини, изјавио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.
Будимпешта - Фото: РТРС
БудимпештаФото: РТРС

- Понудили смо да пустимо преко мађарске територије и омогућимо пролазак било које испоруке хране ка разним дијеловима свијета из Украјине, прије свега ка Сјеверној Африци и Блиском истоку - навео је Сијарто.

Сијарто, који је изнио приједлог на састанку министара спољних послова ЕУ, није саопштио детаље о количини житарица коју би Украјина могла да извезе преко Мађарске, али је истакао да би за то могла бити употријебљена два логистичка средишта на источној граници, јавио је Ројтерс.

- У случају да било која врста житарица или други производи требају да буду извезени из Украјине на Блиски исток или у Сјеверну Африку кроз Мађарску, то се може догодити брзо. Жељезнички приступ лукама у Југоисточној Европи из Мађарске је брз - нагласио је Сијарто.

Према његовим ријечима, Мађарска је понудила и превозне капацитете за украјинске житарице.

Министар спољних послова напоменуо је и да Мађарска не очекује ометање испорука руског гаса, након што у априлу није пристала да плаћа гас Русији у рубљама.

Украјина важи за великог произвођача житарица и сјемена за уље, али је извоз нагло опао од почетка руске специјалне војне операције 24. фебруара.