latinica  ћирилица
20/06/2022 |  17:52 ⇒ 17:53 | Аутор: РТРС

"Помоћи БиХ око кандидатског статуса, а не уништавати једини консензус" (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да је неприхватљиво и необјашњиво да Брисел не примјећује консензус који је постигнут унутар БиХ у вези европског пута и апеловао да се земљи помогне да добије кандидатски статус, а не да се "разваљује" једини консензус који постоји.
Милорад Додик (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Милорад Додик (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC)

- Знамо савршено добро да Украјина није имала никакав поступак приближавања ЕУ. Уколико то тако буде, то би била лоша порука. Био бих захвалан европским званичницима када би сутра, односно, ових дана дали кандидатски статус БиХ - рекао је Додик новинарима у Сарајеву.

Додик наводи да би у случају да БиХ добије кандидатски статус то значило нову брзину којом би могла земља да се креће и била би то нова реалност и то би јој дало шансу.

- Овако ако нас избаце из овог тренутка, тиме би допринијели даљој дестабилизацији БиХ. И ми који радимо овдје поставићемо питање смисла да се уопште бавимо тим питањем. Ако је критеријум био број погинулих – па више је погинуло у БиХ. Зашто је изостављају везано за кандидатски статус - упитао је Додик.

Како Додик истиче, ово је очигледан утисак, иако су таква поређења потпуно непотребна и неумјесна.

- Ако Украјини дају кандидатски статус само зато што је у сукобу и ако је то мјера, па ми смо то имали прије више од 20 година - рекао је Додик.

Када је ријеч о позивима Словеније за убрзани приступ БиХ ЕУ, Додик је навео да је таквих иницијатива било раније од бившег словеначког предсједника Борута Пахора који је имао важну улогу у томе.

- Ми смо захвални. Нисам упознат у детаље, али у сваком случају свако ко допринесе да се БиХ стави на дневни ред и да кандидатски статус, бићемо захвални без обзира да ли долази из Словеније, Италије, Хрватске, Француске. Имајући у виду да је /француски предсједник Емануел/ Макрон синоћ изгубио парламентарну већину њему је до БиХ као до лањског снијега. У таквом времену живимо - рекао је Додик.

Српски члан Предсједништва је апеловао је да се помогне БиХ да добије кандидатски статус и да се "не разваљује" једини консензус који постоји и који је везан за европски пут земље.

- Дајте снагу том путу. Ако не дате снагу том путу немојте долазити овамо и питати о чему се ради. Увијек су условљавања нама, а шта је са Украјином? Да ли се условљава тамо - упитао је Додик.

Додик је додао да се чини да званични Брисел сматра да је БиХ мање вриједна, због чега је и условљавају.

- Ако је Украјини дато како је дато у процедури, нека дају и нама. То и тако ћемо разумјети, а све друго нећемо разумјети - поручио је Додик.