latinica  ћирилица
20/06/2022 |  17:56 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Европарламентарци у НСРС упозорили: Прво санкције Русији, па кандидатски статус (ВИДЕО)

У посјети Бањалуци и Народној скупштини данас и делегација Зелених из Еворпског парламетна и њемачког Бундестага.
Европарламентарци у НСРС - Фото: РТРС
Европарламентарци у НСРСФото: РТРС

Посебној сједници нису присустовали али су имали одвојене састанке са потпредсједником НСРС, предсједницом Законодавног одбора и Одбора за еворпске интеграције, као и предсједницима опозиционих странака.

Порука Зелених је да нема кандидатског статуса док су, за њих, спорни закони Народне скупштине на снази. Међу њима, и онај о неутралности у руско-украјинском сукобу.

Након Сарајева европски парламентарци из партије Зелених у Бањалуци како би чули и њене ставове. Подсјетила нас је Тинеке Стрик да су пред нама избори, и да не желе националистичку политику већ економски развој БиХ. Иако никад нису престајале са радом, незадовољна је што бх.институције не раде готово годину дана.

Стриковој су трн у оку одлуке Народне скупштине о враћању надлежности, а посебно она која се односи на неутралан став у руско-укрјинском сукобу.

- Треба нам подршка када је у питању борба против Владимира Путина и руске агресије. Треба нам ваша подршка када је у питању осуда руске агресије на Украјину што би било у складу са спољном политиком ЕУ, треба нам ваша подршка у борби против аутократа, у борби за независно правосуђе, слободне медије - навела је Стрикова.

Овом изјавом и европарламетарка је потврдила да се БиХ није придружила санкцијама Русији, јер ни једно дизање руку бошњачких амбасадора у Бриселу и Њујорку није добило сагласност Предсједништва и Савјета министара.

На то су је подсјетили и СНСД-ови посланици у Народној скупштини.

Потпредсједник Народне скупштине Денис Шулић каже да је на састанку било различитих мишљења, али да се интересе Републике Српске морају поштовати. Затражио је немијешање страног фактора у унутрашња питања БиХ, али и незаузимање страна.

- Ми као НСРС имамо јасан став око украјинске кризе. На 31. редовној сједници посланици из власти и дио опозиционих посланика су се опредијелили да Српска треба заузети неутралан став, и да је Република Српска против тога да се на дневни ред интитуција БиХ стављају било какве санкције - навео је Шулић.

За прву адресу Зелени су изабрали ПДП и њеног предсједника за саговорника. Но, Бореновић о санкцијама Русији, у њиховм присуству, бар јавно, није говорио. Али је гостима из Брисела сигурно познат његов став јер је Скупштину Српске напустио када се изјашњавало о неувођењу санкција Русији. Данас су изостале и његове оптужбе, на рачун власти, да се БиХ придужила санкицијама и да је Додик издао Републику Српску.

Баш, исти онај Додик са којим су се Владимир Путин и Сергеј Лавров прије три дана састали у Санкт Петербургу.

А знамо, да Путин не разговара са непријатељским земљама и онима који су његовој земљи увели санкције. Како би оправдао изостанак подршке споразуму лидера у Бриселу, Бореновић се европатрламентарцима пожалио да не жели бити саучесник у застоју на еворпском путу.

- Много пута смо чули разна обећања од стране владајућих политичких елита у Босни и Херцеговини, како би се импресионирао саговорник са друге стране који долази из Европске уније. Лицемјерно је обавезати се на испуњење 14 приоритета и доношење три законска рјешења најдаље шест мјесеци након избора - сматра Бореновић.

ПДП је одбио позив за радни ручак са европарламентарцима и странкама из Српске.

Бореновић није желио да руча у друшву представника СНСД-а.

Прије ручка Ненад Нешић је разговарао са гостима из Брисела. И он је изразио опредијељеност његове странке за еворпске интеграције.

Госте је подсјетио да смо и ми дио Еворпе и да ту припадамо и да је потребно више дијалога и сарадње у БиХ.