latinica  ћирилица
20/06/2022 |  17:57 ⇒ 17:57 | Аутор: СРНА

Шапић нови градоначелник Београда

Александар Шапић изабран је за новог градоначелника Београда на приједлог владајуће Српске напредне странке /СНС/, и биће први спортиста на челу пријестонице Србије.
Александар Шапић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ШапићФото: ТАНЈУГ

Шапић је био први на листи "Александар Вучић - заједно можемо све", која је добила највише гласова на протеклим изборима у Београду, а за градоначелника је изабран тајним гласањем, на којем је добио 57 гласова од укупног броја одборника који износи 110.

На сједници су изабран његов замјеник Весна Видовић, такође члан СНС, као и 13 чланова Градског вијећа.

Он је на позицију градоначелника Београда у четворогодишњем мандату долази са мјеста предсједника општине Нови Београд, највеће градске општине у Београду.

Шапић је 68. градоначелник Београда, а наслиједиће досадашњег градоначелника Зорана Радојичића.

Шапић је након избора захвалио свима на подршци и поручио да ће се једнако борити за интересе свих Београђана, без обзира на политичку, националну и политичку припадност и да Београд буде, између осталог, љепши, функционалнији и зеленији.

Шапић је српски политичар, био је предсједник општине Нови Београд, потпредсједник Главног одбора СНС и бивши ватерполиста, званично најбољи стријелац у историји бивше Југославије.

Шапић је био помоћник градоначелника града Београда од 2009. до 2012. године. За предсједника општине Нови Београд изабран је на изборима 2012. године, а реизабран на изборима 2016. године.

Свој трећи мандат предсједника општине Нови Београд започео је након избора 2020. године.

Био је предсједник Српског патриотског савеза, основаног 21. јула 2018. године. Након уједињења Српског патриотског савеза са СНС 29. маја 2021. године изабран је за потпредсједника Главног одбора СНС-а.

Листа "Александар Вучић - Заједно можемо све" освојила је апсолутну побједу на изборима у Србији.

Опозиционе странке у београдском парламенту најавиле су да неће подржати приједлог да Шапић постане градоначелник.

Од 110 одборничких мандата у градској скупштини, СНС и социјалисти су на априлским изборима освојили укупно 56, а подржао их је и један одборник кога је Покрет обнове Краљевине Србије Војислава Михаиловића искључио из странке.