latinica  ћирилица
20/06/2022 |  20:02 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

Руска Газета: Кулић упутио честитку предсједнику Руског историјског друштва

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић упутио је данас честитку предсједнику Руског историјског друштва Сергеју Наришкину поводом десетогодишњице оснивања ове ауторитативне организације, која наставља традицију формирања сверуске историјске културе.
Руска Газета (Фото: rg.ru/PrtSc) -
Руска Газета (Фото: rg.ru/PrtSc)

- Ваше активности уједињују оне који се поносе великом прошлошћу Русије, који раде за добро своје отаџбине у садашњости, оне од којих зависи будућност Русије, њена тежина и положај на свјетској сцени - рекао је Кулић.

Он је примјетио да је Русија данас пред важним задацима које може успјешно да ријеши само заједничким снагама и непоколебљивим духом свих њених грађана.

- И то је кључна улога историје! Историја је свједок прошлости, свјетлост истине, живо сјећање, учитељ живота, гласник. Дубоко поштујемо славну прошлост Русије и надамо се да ћемо заједно изградити достојну будућност - поручио је Кулић.

Пожелио је да отаџбинска историја Русије увијек обогаћује и духовну и моралну страну живота сваког човјека, а да Русија остане јака и независна држава, чврсто чувајући своје националне интересе, и да тако и даље буде гаранција за своје грађане и братских народа за свјетлију будућност.

- Користим ову прилику да изразим захвалност Руском историјском друштву на помоћи Универзитету у Источном Сарајеву, који доприноси развоју нашег Универзитета. Од свег срца вам желим све добро, повјерење у будућност и нова достигнућа у корист Руске Федерације - наводи Кулић.

У међувремену, у јуну, Руско историјско друштво донирало је избор литературе Универзитету у Источном Сарајеву.

Претходно је Наришкин упутио писмо Кулићу у којем је истакао да су заједничке оцјене и вриједности, међусобно разумијевање и руско-српска солидарност посебно очигледни данас, када се заједно супротстављамо покушајима фалсификовања историје и ревизије резултата Другог свјетског рата.

Наришкин је захвалио Кулићу на посебној пажњи коју Универзитет поклања изучавању руског језика, историје и културе Русије и увјерио у спремност и заинтересованост Руског историјског друштва да развија плодну сарадњу са Универзитетом.

Посебно треба истаћи да је залагањем руководства Универзитета у Источном Сарајеву, Центра за руски језик, отворена језичка лабораторија на Филозофском факултету, организују се фестивали руског филма, а спроводи се и наставни план и програм "Руски језик, књижевност и међународни односи".