latinica  ћирилица
21/06/2022 |  07:47 ⇒ 12:13 | Аутор: РТРС

Ћеранић: Повратак плаћеника из Украјине отежаће безбједносну ситуацију у БиХ (ВИДЕО)

Упркос закону по коме је ратовање у страним земљама кривично дјело, 167 младића отишло је у Украјину да се бори на њиховој страни и опет се суочавамо са тим проблемом, рекао је Предраг Ћеранић, декан Факултета безбједносних наука Универзитета у Бањалуци.
Предраг Ћеранић - Фото: РТРС
Предраг ЋеранићФото: РТРС

- Исти проблем је био када су на сиријско ратиште одлазили плаћеници из БиХ - рекао је Ћеранић за Јутарњи програм.

Он упозорава да ће њихов повратак са украјинског ратишта отежати безбједносну ситуацију у БиХ.

Према званичним подацима Москве, у Украјини је убијен 51 плаћених из БиХ и 74 из Хрватске у униформама јединица лојалних Кијеву. Ћеранић каже да Русија води евиденцију о свим страним плаћеницима и да руско Министарство спољних послова врло прецизно извјештава јавност о томе.

Говорећи о информацији да дио наоружања Запада намијењеног Украјини доспијева Албанцима на Космету, Ћеранић је рекао да је безбједоност Срба на Космету у рукама међународних снага.

Ћеранић је истакао да је тешко контролисати толико оружја и новца, те је, како каже, логично да дио оружја заврши у рукама мафијашких организација.

- Такве информације треба узети за озбиљно. Одговорност за безбједност сносе међународне снаге, без њихове сагласноти то оружје не може доћи на Космет - изјавио је Ћеранић и додао да је "све у рукама међунарнодних војних снага које имају потенцијал да спријече све сукобе".

Ћеранић је истакао да је чињеница да оружје "цури", али да то не може угрозити безбједност Срба на Космету више него иначе.