latinica  ћирилица
21/06/2022 |  08:43 ⇒ 08:51 | Аутор: РТРС

Данас Свјетски дан музике

Широм свијета се првог дана љета, 21.јуна, слави музика.
Данас Свјетски дан музике - Фото: РТРС
Данас Свјетски дан музикеФото: РТРС

Откако је Министарство културе Француске успоставило овај празник 1982. године, он је постао препознатљив међународни музички догађај који се слави у 120 земаља као Свјетски дан музике.

Окупљају се музичари, аматери или професионалци, који славе музику и истичу ширину и разноликост музичких пракси.

Концерти се одржавају на улицама, трговима, парковима, двориштима, ходницима.

У Бањалуци су организатори обиљежавања Академија умјетности и Конфуцијев инстутут Универзитета у Бањалуци.

Обиљежавање ће почети у вртићима и то у јутарњим часовима, док ће од 11.00 часова програм бити реализован и у Тржном центру Делта.

- Учесници овогодишње манифестације су камерни оркестар студенти, професори и сарадници Академије умјетности Универзитета у Бањалуци, Камерни хор "Керубини" Конфуцијевог института Универзитета у Бањалуци, Вокални ансамбл Конфуцијевог института Универзитета у Бањалуци, "Таиђи група" Конфуцијевог института Универзитета у Бањалуци, Етно група "Уздарја" културно-умјетничке секције Филозофског факултета Универзитета у Бањалуци и бенд "Балкан експрес" - најавио је диригент Душан Урошевић, гостујући у "Разбудилнику" Радија Републике Српске.

Вечерњи програм обухвата наступе у камерној сали Академије умјетности од 18.30 часова, затим извођење музике на централним градским улицама од 19.00 часова, те концерт на љетној сцени Академије умјетности који ће почети у 20.30 часова.