latinica  ћирилица
21/06/2022 |  09:30 ⇒ 11:43 | Аутор: ТАНЈУГ

Фон дер Лајен: Све земље западног Балкана на европском путу даље од Украјине

Србија мора да се одлучи на чијој страни жели да буде, поручила је предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.
Урсула Фон Дер Лајен (Фото:EPA-EFE/OLIVIER HOSLET) -
Урсула Фон Дер Лајен (Фото:EPA-EFE/OLIVIER HOSLET)

- Ми желимо Србију уз нас, али за то су нам потребни јасни докази да та земља дијели наше вриједности, на примјер владавину права и демократију - порука је Фон дер Лајен у интервјуу аустријским дневницимаВинер цајтунг и Клајне цајтунг.

Подвукла је да је спољнополитичко опредјељење кандидата веома битно.

- Наравно да очекујемо да сви вучемо исту страну ужета - подвукла је предсједница Европске комисије.

На питање колико је западни Балкан повезан са статусом Украјине и шта се може понудити тим земљама, она је указала да су готово све земље западног Балкана на европском путу даље од Украјине.

- Надам се да ћемо наћи рјешење, да ћемо коначно моћи да испунимо наше обећање и почети приступне преговоре. БиХ, на примјер, може одмах ступити у приступне преговоре када испуни 14 главних тачака. Било је много напретка и томе треба одати признање - рекла је она.

На питање колико ће трајати док Украјина постане чланица ЕУ, Фон дер Лајенова је указала да је приступни процес везан за напредак.

- У рукама је кандидата колико брзо се крећу у поступку - рекла је Фон дер Лајенова указујући да су Словачка и Турска добиле статус кандидата 1999, да је Словачка предузела све да примијени потребне реформе, те је пет година касније постала чланица, а Турска је данас "удаљенија од чланства него што је икада била".

Фон дер Лајенова је пренијела да је стекла утисак да су украјинске власти високо мотивисане и грађани уједињени око жеље да приступе ЕУ.

- Желе потребне реформе да примијене што прије. Предсједник Украјине Володимир Зеленски ми је рекао да би они то урадили и ако не би било ријечи о чланству, зато што је то добро за земљу и демократију. То је и један од разлога зашто смо препоручили Савјету ЕУ давање статуса кандидата - истакла је предсједница Европске комисије.

На констатацију да су многи мишљења да ЕУ не може савладати пријем тако велике, сиромашне земље, без реформи, рекла је да Унија мора дефинисати које предуслове жели да створи за потенцијалне нове рунде проширења, додајући да је ту, на примјер, питање једногласности.

На питање шта ако владе не договоре статус кандидата за Украјину, Фон дер Лајенова је изразила увјереност да ће бити позитивне одлуке.

Упитана за аустријски приједлог реформе приступног процеса, она је подсјетила да је тек прије двије године тај процес реформисан.

- Наш приједлог су прихватили парламент и Савјет. Тај процес је модернизован и ојачан. Сада имамо могућност кроз обједињавање поступака да брже напредујемо, или обратно, ако препознамо назадовање, да затражимо прераду - рекла је она.