latinica  ћирилица
21/06/2022 |  10:44 ⇒ 11:06 | Аутор: СРНА

За изградњу храма у Поткозарју прикупљено готово 30.000 долара

За изградњу храма посвећеног јасеновачким жртвама у мјесту Међувође, у општини Козарска Дубица, с циљем очувања сјећања на мученичко страдање Срба у Јасеновцу и другим мјестима до сада је прикупљено готово 30.000 долара, рекла је Срни Снежана Димитријевић из Аустралије, која је једна од иницијатора прикупљања новца.
Градња храма у Међувођу - Фото: РТРС
Градња храма у МеђувођуФото: РТРС

Димитријевићева је указала на значај изградње овог храма у Поткозарју које је много страдало у Другом свјетском рату, када је највећи број дјеце, жена, старих и немоћних са простора Козаре, Кнешпоља и многих других крајева, послије офанзиве на Козари проведено кроз Међувође, а потом убијено и погубљено у логору Јасеновац.

Она је навела да је у периоду од 1942. године на подручју Међувођске парохије више од 700 дјеце одведено у правцу Јасеновца и од тада им се губи сваки траг.

- Свето мјесто посвећено је страдању јасеновачких жртава у Другом свјетском рату од Независне Државе Хрватске. Сигурна сам да ће ова црква сијати посебним сјајем и да ћемо се поносити што смо дио нечега оволико битног за српски народ. Позивам све људе добре воље да се одазову нашем позиву и својим прилозима помогну изградњу храма - поручила је Димитријевићева.

Она је додала да је до сада прикупљено готово 30.000 долара за изградњу овог храма.

- Породица Гвозден Зоран и Бојана у сарадњи са организацијом "28. јун" је током викенда у Милвокију организовала дружење на којем је за изградњу наше светиње у Међувођу прикупљено око 6.000 долара - рекла је Димитријевићева.

Она је навела да се новчана средства могу уплатити на жиро рачун Српске православне црквене општине у Кнежици: ИБАН: БА395620108047299649, СВИФТ: РАЗББА22, Кнежица ББ, 79240 Козарска Дубица, НЛБ банка Бањалука.

Изградња храма почела је 2018. године, уз благослов Његовог преосвештенства епископа бањалучког Јефрема.