latinica  ћирилица
21/06/2022 |  12:03 ⇒ 13:53 | Аутор: СРНА

Лајчак: Одобрена мапа пута за спровођење споразума о енергетици (ФОТО)

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак објавио је да су Београд и Приштина одобрили мапу пута за спровођење споразума о електричној енергији на сјеверу Косова.
Мирослав Лајчак  (Фото:. EPA-EFE/JAKUB KACZMARCZYK POLAND OUT) -
Мирослав Лајчак (Фото:. EPA-EFE/JAKUB KACZMARCZYK POLAND OUT)

Лајчак је навео да су делегације Београда и Приштине у Бриселу усвојиле мапу пута за примјену споразума о енергетици усвојеног 2013. године, те оцијенио да је постигнут "велики корак напријед".

- Са великим задовољством могу да објавим да су Косово и Србија управо усвојили Мапу пута за примјену енергетских споразума у оквиру дијалога под покровитељством ЕУ - написао је Лајчак на Твитер налогу.

Главни преговарач Приштине Бесник Бислими навео је да ће данас постигнути договор о мапи пута "омогућити наплату потрошене електричне енергије на сјеверу Косова".

- Коначно смо одобрили Мапу пута за спровођење енергетског споразума из 2013. и 2015. године. Ово омогућава фактурисање електричне енергије у четири сјеверне општине Косова, у складу са законима и регулаторним системом Косова - написао је Бислими на Твитеру.

Енергетски споразум постигнут је 2013. године, али није спроведен, а односи се, како је у "темељном споразуму" утврђено на дистрибуцију, потрошњу и плаћање утрошене електричне енергије на сјеверу Косова.

У споразуму, чија је мапа пута према наводима Лајчака данас у Бриселу усаглашена на нивоу главних преговарача Петра Петковића и Бесника Бислимија, утврђено је да издавање лиценце за рад "Електросервера" и сва друга питања буду усаглашена са регулаторним правним оквиром самозваног Косова.

Наведено је и да ће у року од 10 дана од издавања лиценце за снабдијевање "Електросервер" потписати неопходне техничке споразуме са КОСТТ-ом и КЕДС-ом /Косовске енергетске корпорације за дистрибуцију и наплату електричне енергије/ за рад на енергетском тржишту Косова, у року од 15 дана од споразума и техничких детаља уговора са КОСТТ-ом, "Електросервер" добиће енергетски идентификациони код за обављање активности предвиђених лиценцом за снабдијевање.

Са Лајчаком се у Бриселу састао директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић.

Претходно је Лајчак у згради Европске службе за спољне послове одржао билатерални састанак са главним преговарачем Приштине Бесником Бислимијем.