latinica  ћирилица
21/06/2022 |  12:03 ⇒ 12:04 | Аутор: СРНА

Митровић: Региону потребан нови замах у иновацијама

Региону је у цјелини потребан нови замах када је ријеч о иновацијама и зато је веома важно стално унапређење знања службеника у администрацији и јавним предузећима да би били у току са модерним достигнућима у својој области, рекао је данас у Сарајеву министар комуникација и транспорта у Савјету министара Војин Митровић.
Војин Митровић - Фото: СРНА
Војин МитровићФото: СРНА

Митровић, који је са директором Сталног секретаријата Транспортне заједнице Матејем Закоњшеком отворио годишњу Љетну школу транспорне заједнице о темама паметни и одрживи путеви, те безбједост саобраћаја, током обраћања истакао је да је у свјетлу модерних дешавања знање најважнији ресурс, те да иновације могу реализовати службеници који знају шта раде и како то да ураде.

- Да би се, рецимо, увеле модерне технологије у транспорту, потребно је да постоји администрација која разумије процесе, запослени који схватају достигнућа савременог доба у којем живимо, спремни и способни наручити производе који се налазе на тржишту и реализовати нове технологије у животе људи који користе саобраћајнице - нагласио је Митровић.

Он је напоменуо да у том смислу и види активности запослених у Секретаријату транспортне заједнице који желе да приближе посљедња дешавања у области транспорта администрацијама и чланицама западног Балкана, на чему им је изразио захвалност.

- Прошле године у фокусу су биле жељезнице, ове године друмски саобраћај. Послије ове Љетне школе сигурно ћемо имати нови замајац у раду у области друмског транспорта. Желим свима на западном Балкану да више ниједна особа не страда на прелазу пута преко жељезничке пруге, чему треба да послужи и кампања која креће у оквиру Транспортне заједнице - нагласио је Митровић.

Он је рекао да је потребно остварити синхронизацију одређених нових идеја и рјешења и то је нешто што је потребно примијенити.

Намјера Транспортне заједнице је да под овом иницијативом окупи саобраћајне стручњаке регионалних партнера да би допринијели увећању њихових вјештина и знања, а с циљем постизања одрживих, зеленијих и иновативних система друмског саобраћаја.

Митровић је додао да је један од проблема у овој области и сарадња администрације и корисника одређених услуга које је потребно приближити.

- Потребно је да корисници буду у складу са администрацијом и да знају на који начин да поступају у будућем времену - рекао је Митровић.

Он је навео да Љетној школи транспорне заједнице присуствују људи који ће се током три дана упознати о трендовима и правцима будућег развоја да би био поједностављен транспорт робе и услуга.

- Надам се да ће то успјети и помоћи привредном амбијенту, прије свега, превозницима да активности обаваљају на много бољи и квалитетнији начин - рекао је Митровић новинарима.

Он је истакао да је циљ годишње Љетне школе транспортне заједнице, која је данас отворена у Сарајеву, то да државна администрација буде упозната о новим трендовима и дешавањима у области промета робе, услуга и путника.

Митровић је нагласио да смањење броја саобраћајних незгода, изградња модерних саобраћајница, развој нових транспортних модела за коначан циљ имају подизање квалитета живота свих становника.

Љетна школа транспортне заједнице трајаће до петка, 24. јуна, а одржава се у хотелу "Европа" у Сарајеву.