latinica  ћирилица
21/06/2022 |  12:17 ⇒ 22:37 | Аутор: РТРС

Цвијановић и Вишковић посјетили Електротехнички факултет (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић и премијер Српске Радован Вишковић посјетили су данас Електротехнички факултет Универзитета у Бањалуци, гдје су разговарали са руководством ове високошколске установе.
Цвијановић, Вишковић и Рајчевић на Електро-техничпком факултету - Фото: РТРС
Цвијановић, Вишковић и Рајчевић на Електро-техничпком факултетуФото: РТРС

Факултет је посјетио и министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић.

На састанку је разговарано о актуелним пројектима на факултету, те подршци Владе Републике Српске с циљем енергетске санације објекта који користи ова установа.

- Са руководством факултета разговарали смо о унапређењу услова за рад на ЕТФ-у, свјесни чињенице да је ријеч о великом и важном кадровском ресурсу Републике Српске. О томе свједоче и бројни успјеси које студенти ЕТФ-а постижу годинама уназад, укључујући и пет медаља на овогодишњој Електријади у Бугарској за које ће бити награђени из буџета предсједнице Републике - објавила је Цвијановић на свом Инстаграм налогу.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Фото: РТРС

Прије почетка састанка, гости су обишли учионице и кабинете Електротехничког факултета.

Предсједница Републике Српске изјавила је да је Електротехнички факултет Универзитета у Бањалуци ресурсни центар за Српску када је ријеч о кадровима који се образују у њему и да ће институције Српске уложити напоре да буду обезбијеђени што бољи услови за рад ове високошколске установе.

- Млади који заврше овај факултет имају сигурне послове, те смо разговарали о томе на који начин унаприједити услове за рад, што подразумијева одређена улагања од Владе Српске - рекла је Цвијановић.

Она је нагласила да је исто тако потребно обезбиједити и неке додатне ствари, као што је набавка лаптопа за наставни кадар, те им омогућити да иду у корак са временом, а за шта је потребно издвојити између 70.000 и 80.000 КМ.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да Електротехнички факултет Универзитета у Бањалуци школује занимања која су дефицитарна на тржишту рада, те да ће Влада Српске издвојити 80.000 КМ за набавку око 45 лаптопа, како би се омогућио несметан рад професорима и студентима.

Вишковић је истакао да је студентима и наставницима овог факултета, а који учествују у научно-истраживачким пројектима, неопходно обезбиједити лаптопе, који могу да подрже њихове програме у којима раде.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић рекао је да је неопходно уложити напоре како би Електротехнички факултет постао огледна организациона јединица Универзитета у Бањалуци, с обзиром на то да је сада вријеме информационих технологија.