latinica  ћирилица
21/06/2022 |  12:33 ⇒ 12:34 | Аутор: СРНА

Испорука преко "Сјеверног тока један" и данас стабилна

Токови руског гаса у Европу преко гасовода "Сјеверни ток један" и испорука кроз Украјину и данас су стабилни, показали су подаци оператера.
Гасовод - Фото: РТРС
ГасоводФото: РТРС

Токови ка Њемачкој кроз гасовод "Сјеверни ток један" преко Балтичког мора износили су јутрос 29.451.913 киловат-часова на сат, у складу са нивоима од преко 29.000.000 киловат-часова током већег дијела претходног дана.

Руски Гаспром саопштио је прошле седмице да ће капацитет кроз гасовод бити смањен на само 40 одсто због одгођеног враћања опреме коју сервисира њемачки Сименс.

Европски лидери попут њемачког канцелара Олафа Шолца изразили су сумњу да је смањење токова мотивисано политички.

Захтјев италијанске компаније ЕНИ за гас данас је само дјелимично потврђен.

Гасовод "Сјеверни ток један" биће подвргнут редовном годишњем ремонту од 11. до 21. јула, када обично нема протока.

Гаспром је саопштио да снабдијевање Европе гасом преко Украјине, преко улазне тачке Суџа, на данашњи дан биљежи 41,2 милиона метара кубних, што је незнатно мање у односу на 41,7 милиона метара кубних, колико је било јуче.

Номинације за проток гаса у Словачку из Украјине преко граничне тачке Вељке Капушани износиле су 36,8 милиона метара кубних дневно, исто као јуче, показали су подаци украјинског оператера преносног система.

Токови гаса у правцу истока, преко гасовода Јамал-Европа, из Њемачке до Пољске благо су порасли, показали су подаци оператера гасовода Гаскад.

Излазни токови на мјерној тачки Малнов, на граници Њемачке са Пољском, износили су јутрос 1.884.534 киловат-часа на сат, у односу на нивое од око 1.600.000 киловат-часова претходног дана, показују подаци.