latinica  ћирилица
21/06/2022 |  12:43 ⇒ 15:49 | Аутор: СРНА

Радановић: Ћутање федералних власти - порука Србима да нису заштићени

Предсједник Одбора за заштиту права Срба Ђорђе Радановић оцијенио је да је убиство српске повратнице Наде Радуловић у Високом и нереаговање надлежних органа Федерације БиХ порука свим Србима повратницима у овом ентитету да њихови животи нису и неће бити заштићени.
Ђорђе Радановић - Фото: РТРС
Ђорђе РадановићФото: РТРС

Радановић је у изјави Срни рекао да је очигледно да је убиство извршено због националности, а не из користољубља.

- То је порука свим Србима повратницима у цијелој ФБиХ да могу бити лишени живота, а да ће власти ћутати и да неће радити ништа по питању смиривања становништва - навео је Радановић.

Он је оцијенио да су Срби у ФБиХ узнемирени због убиства Радуловићеве, те да страхују за властите животе.

Радановић је позвао власти ФБиХ, а посебно правосудне институције Зеничко-добојског кантона, да утврде мотив овог убиства, те да о томе обавијесте јавност.

- Убиство извршено, починилац у притвору, али и даље ми немамо разјашњено шта је мотив убиства повратнице. Срби имају право да знају шта је мотив, јер су повратници осјетљива категорија - поручио је Радановић.

Повратница у општину Високо Нада Радуловић /65/ убијена је 31. маја у насељу Мауровићи, а осумњичени за убиство је ухапшен. Према писању медија, ријеч је о Височанину Муамеру Хоџићу, којем је Кантонални суд у Зеници одредио једномјесечни притвор.