latinica  ћирилица
21/06/2022 |  13:42 ⇒ 14:32 | Аутор: РТРС

За алтернативни смјештај од почетка године уплаћено 137.145 КМ

Влада Републике Српске и Републички секретаријат за расељена лица и миграције уплатили су за април, мај и јуни мјесец ове године 69.640 марака за алтернативни смјештај путем партиципације у плаћању индивидуалног закупа, који користи 401 породица. Од почетка године за ове намјене укупно је уплаћено 137.145 КМ, саопштено је из Бироа за односе с јавношћу Владе Српске.
Новац - Фото: РТРС
НовацФото: РТРС

Републички секретаријат за расељена лица и миграције сваке године припрема Програм рјешавања проблема расељених лица, повратника и избјеглица и праћења миграционих процеса којим се распоређујусредства одобрена буџетом Српске, како би овој најугроженијој категорији становништва обезбиједио све видове алтернативног смјештаја.

На територији Српске још увијек постоји потреба за овим смјештајем, али се из године у годину број корисника смањује што је резултат стамбеног збрињавања ових породица, као и сталне ревизије кориштења алтернативног смјештаја, наводи се у саопштењу.

Осим редовног програма средства су обезбијеђена и реализацијом заједничких пројеката који се финансирају кредитним средствима Развојне банке Савјета Европе.

Један од најважнијих пројеката Секретаријата је Пројекат затварања колективних центара и алтернативног смјештаја путем обезбјеђења јавних стамбених рјешења (ЦЕБ2) којим је планирано да на подручју Републике Српске буду збринуте 703 породице, наводи се у саопштењу.

Укупна вриједност овог пројекта на подручју Српске износи скоро 57 милиона марака, од којих су преко 30 милиона марака кредитна средства Владе Српске, а остатак представља доприносе локалних заједница.

Овај програм се спроводи кроз 18 потпрограма, а реализује се у Дервенти, Добоју, Требињу, Фочи, Градишци, Козарској Дубици, Приједору, Модричи, Бијељини, Братунцу, Зворнику, Источном Новом Сарајеву, Сокоцу, Рудом, Вишеграду и Невесињу.