latinica  ћирилица
21/06/2022 |  14:24 | Аутор: СРНА

Којић: Кривичне пријаве против тужилаца - правни нонсенс

Кривична пријава коју је правни тим Ејупа Ганића, једног од оптужених за ратни злочин у Добровољачкој, поднио против три тужиоца Тужилаштва БиХ ангажована у овом предмету, представља правни нонсенс, недопустив притисак на свједоке и њихово застрашивање, сматра директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

- Овдје се ради о правном нонсенсу да оптужени за ратне злочине над припадницима ЈНА у Добровољачкој улици подносе кривичну пријаву због, како се наводи, неких погрешака у току истраге и злопупотребе положаја - рекао је Којић Срни.

Којић истиче да то у ствари може бити предмет њиховог доказивања на самом Суду, а не подношење кривичне пријаве.

Он сматра да је ово наставак огромног притиска оптужених на Тужилаштво и Суд БиХ, чиме свједоке желе обесхрабрити и застрашити да не би свједочили о ономе што су видјели и доживјели у Доборовољачкој маја 1992. године у Сарајеву.

Којић је поручио да нико од свједока не треба да страхује јер су ово само неке од метода којим оптужени покушавају да прикажу како су доминантни и могу утицати на поступак, што се неће десити.

- Охрабрујем све свједоке и све људе који су укључени у сам поступак да ово у ствари буде подстицај да се предмет што прије оконча и да се задовољи правда осуђујућом пресудом - нагласио је Којић.

Правни тим оптуженог Ганића поднио је кривичну пријаву против вршиоца дужности главног тужиоца Тужилаштва БиХ Миланка Кајганића и тужилаца Гордане Тадић и Горана Салиховића, јер су, како је наведено, починили кривична дјела у истрази предмета "Добровољачка".

Суд БиХ подигао је у мају оптужницу против 10 лица у предмету "Добровољачка", осумњичених да су 3. маја 1992. године у Сарајеву извршила напад на небрањену мјешовиту колону војника и цивила запослених у бившој ЈНА, која је била под пратњом мировних снага УН.

Осим Ганића, оптужени су и Заим Бацковић, Хамид Бахто, Хасан Ефендић, Фикрет Муслимовић, Јусуф Пушина, Бакир Алиспахић, Енес Бездроб, Исмет Дахић и Махир Жишко.

Уз оптужницу предложено је саслушање 277 свједока, као и више вјештака, а приложено је више од 500 материјалних доказа којима се поткрепљују наводи оптужнице.