latinica  ћирилица
21/06/2022 |  14:28 ⇒ 22/06/2022 | 15:05 | Аутор: СРНА

Вучић: Сутра одлука три земље о учешћу на самиту ЕУ и Балкана

Србија, Албанија и Сјеверна Македонија договориле су да сутра у подне објаве заједничку одлуку о евентуалном учешћу на предстојећем самиту ЕУ и Балкана, изјавио је предсједник Србије Александар Вучић.
Александар Вучић (фото:TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bs) -
Александар Вучић (фото:TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bs)

Вучић је у телефонском разговору обавијестио високог представника ЕУ за спољне послове и безбједносну политику Жозепа Бореља да је јутрос разговарао са премијерима Албаније и Сјеверне Македоније Едијем Рамом и Димитром Ковачевским, и да ће заједничка одлука о евентуалном учешћу на том скупу бити објављена након консултација са својим владама и савјетничким тимовима, саопштено је из прес-службе предсједника Србије.

Борељ је изразио задовољство напретком оствареним у дијалогу Београда и Приштине на састанку главних преговарача и специјалног изасланика ЕУ Мирослава Лајчака, који су усвојили мапу пута у примјени споразума о енергетици.

Вучић је рекао да је Србија опредијељена за дијалог као једини начин рјешавања отворених питања и постизања одрживог договора у корист свакодневног живота Срба и Албанаца, као и мира и стабилности у региону.

Предсједник Србије изјавио је јуче да ће одлуку о одласку на предстојећи Самит лидера ЕУ у Бриселу донијети након кунсултација са премијерима Сјеверне Македоније и Албаније, као и Владом Србије.

- Сачекаћемо, направићемо консултације у оквиру "Отвореног Балкана" са Рамом и Ковачевским, онда ћу направити консултације са члановима Владе Србије и онда ћемо донети одлуку да ли ћемо ићи у Брисел и коју ћемо позицију да имамо - рекао је Вучић.

Челници шест земаља Балкана позвани су у Брисел на први дан Самита лидера ЕУ, који ће бити одржан у четвртак и петак, 23. и 24. јуна.