latinica  ћирилица
21/06/2022 |  14:39 | Аутор: СРНА

Кошарац затражио отварање зелених коридора

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац упутио је иницијативу надлежним органима Хрватске за отварање зелених коридора за неометан проток робе и продужење радног времена фитосанитарних инспектора на граничним прелазима за међународни друмски саобраћај путника и робе која подлијеже инспекцијским контролама.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- Отварање зелених коридора, те продужење радног времена фитосанитарне инспекције у љетном периоду, када је извоз најинтензивнији, као и евентуално увођење рада суботом значило би смањење гужви на граничним прелазима и олакшавање транспорта домаћим привредницима - истакао је Кошарац у допису упућеном Државном инспекторату Хрватске.

Он је подсјетио да је о овим питањима разговарано и на састанку делегација Савјета министара и Владе Хрватске, који је одржан у децембру, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

У истом допису који је Кошарац данас упутио и амбасадама БиХ у Хрватској и Хрватске у БиХ процјењује се да ће у наредном периоду бити извезене знатне количине воћа и поврћа из БиХ, првенствено свјеже шљиве, и то 8.000 тона, свјежег краставца корнишона 5.000 тона, те одређена количина паприке.

- Наша намјера је да домаћим извозно оријентисаним пољопривредницима олакшамо посао, скратимо вријеме чекања на граничним прелазима, а тиме и додатне трошкове којима су изложени уколико не испоштују уговорене рокове за испоруку робе - нагласио је Кошарац.

Он је напоменуо да због тога интензивно тражи начин да буду спријечени застоји на границама, да би се избјегао сценарио да се због дугог чекања погоршава квалитет воћа и поврћа намијењених за извоз.

У вези са тим Кошарац је затражио одржавање састанка са надлежним тијелима у Хрватској у најкраћем року, да би правовремено биле отклоњене потешкоће приликом извоза производа из БиХ, који подлијежу инспекцијским контролама, на тржиште ЕУ.

- Прошле године смо, захваљујући заједничким активностима и континуираној комуникацији са хрватском страном, успјешно превазишли овај проблем на корист домаћих привредника који су извозно оријентисани. Један од најбољих начина да заштитимо домаћу производњу, уз поштивање међународних уговора, јесте да нашим привредницима омогућимо несметан пласман робе на тржиште земаља ЕУ - нагласио је Кошарац и истакао да ће тако свјежа роба до крајњег купца стићи у што краћем року, без слабљења квалитета.